Ovo su svi neradni dani : Još 12 dana raspusta na proleće za osnovce – sindikati očekuju i produžetak godine

Pored dugog zimskog raspusta koji će trajati cela 22 dana, osnovce u Srbiji čeka i prolećni raspust od skoro dve nedelje.

Sve đake, osnovce i srednjoškolce, takođe očekuju i tri dana nadoknade od produženog jesenjeg raspusta u novembru. Kako ocenjuju u prosvetnim sindikatima, ove dane najbolje bi bilo nadoknaditi produženjem školske godine koja bi se onda, umesto 21. juna, završila 24. juna.

– Nema efekta uvoditi radne subote. Đaci bi ozbiljnije shvatili ta tri dana ako bi oni bili u sklopu produženja školske godine. I to bi uglavnom bilo za one koji još neku ocenu treba da poprave ili dobiju – navodi Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije je sličnog mišljenja. Kako je ispričala, kalendar školskih takmičenja već predviđa da su mnoge subote zauzete i mnogo bi jednostavnije rešenje bilo produžiti školsku godinu za tri dana.

Inače, propušteni časovi mogu da budu nadoknađeni na dva načina:

– radnim subotama u kombinaciji sa dodatnim časovima tokom radnih dana
– produženjem školske godine

Eventualno, moguća je i kombinacija ova dva modela, kada bi školska godina bila produžena za jednu nedelju, a ostatak bio nadoknađen radnom subotom ili dodatnim časovima tokom radnih dana.

Nove „raspuste“ niko ne očekuje. Ali će školarci i pored toga imati prilike za odmor.

Osnovcima i srednjoškolci će ubrzo nakon zimskog raspusta imati tri dana praznovanja u februaru, neće ići u školu 14, 15. i 16. februara, što su inače ponedeljak, utorak i sreda, pa spojeno s vikendom čine mini odmor od pet dana.

Prolećni raspust za osnovce počinje 22. aprila i završava se 3. maja, dakle traje celih 12 dana.

Srednjoškolci neće ići u školu od 22. do 25. aprila i 1., 2. i 3. maj.

Letnji raspust počinje u sredu, 22. juna, a završava se u sredu, 31. avgusta. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, a završava se u sredu, 31. avgusta.

Izvor. telegraf.rs