Ogromne gužve na šalterima EPS-a, građani besni: „Sve sam izmirila, a dobijem decembarski račun uvećan 2 puta“

EPS se već mesec i po dana oporavlja od hakerskog napada. Prošle nedelje je proradio portal za elektronsko plaćanje, primaju reklamacije, ali šalteri za naplatu još uvek ne rade. Mnogi građani se žale da im račun još nije stigao, a dosta njih i na uvećane decembarske račune, piše RTS.

EPS je rokove za plaćanje sa popustom, zbog problema sa Poštom a potom i sajber napada, prolongirao za: oktobarski, novembarski i decembarski račun za struju. Iako na EPS-ovim šalterima još nema naplate, to ne umanjuje gužve pred istim.

Građani koji su dobili decembarski račun, žale se da treba da plate mnogo više od onog što troše. Smatraju – ili je pogrešno očitano ili uopšte nije čitana potrošnja. Jedan anketirani građanin kaže da mu je sada došao račun od devet hiljada, a obično dobija oko pet-šest hiljada dinara.

„Sve sam izmirila kako treba, dobijem račun za decembar uvećan još dva puta“, kaže jedna građanka.

Iz EPS-a poručuju: decembarske račune su poslali na vreme i pozivaju građane koji smatraju da su oštećeni da ulože žalbu na šalteru, mejlom ili pozivanjem kol-centra. Mogućnost greške ne isključuju.

„Na području Srbije u januaru 2024. ukupno je primljeno 8.915 reklamacija na račune za električnu energiju u odnosu na 3,4 miliona kupaca u kategoriji domaćinstava. Reklamacije se odnose na račune novembar i decembar, jer podnošenje elektronskim putem nije bilo dostupno tokom prethodnog meseca. Broj pristiglih reklamacija ne odstupa značajno od uobičajenog broja“, saopštili su iz EPS-a.

EPS je dužan da na reklamaciju odgovori u roku od osam dana. A ne treba zaboraviti da je struja skuplja nego što je bila u istom periodu prošle godine, kao i da postoji mogućnost popusta za štednju.

Izvor: rts.rs