Od 1. oktobra opet poskupljuje gorivo: Skok cene biće veliki – Stručnjaci smatraju da će poskupeti najmanje ovoliko

Od 1. oktobra cene goriva u maloprodaji će ponovo skočiti, a stručnjaci predviđaju da će koštati najmanje šest dinara više. Veliki skok cena rezultat je povećanja akciza na naftne derivate i rasta cena nafte na svetskim tržištima.

Vlada Srbije donela je odluku o povećanju iznosa akciza na evrodizel i benzin po litri goriva. Akciza na evrodizel povećaće se za 4,76 dinara, dok će akciza na benzin biti veća za 4,63 dinara po litri goriva. Ovo povećanje akciza samo je jedan od faktora koji će uticati na rast cena goriva u Srbiji.

Glavni razlog za poskupljenje goriva je rast cena nafte na svetskim berzama. Cene nafte su tokom leta naglo skočile, s trenutnim cenama brent nafte oko 94 dolara po barelu. Stručnjaci ocenjuju da bi cene mogle premašiti i 100 dolara po barelu u skoroj budućnosti.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica, Milan Rakić, upozorava da će rast cena nafte uticati na rast maloprodajnih cena goriva u Srbiji. Iako se cene goriva u Srbiji formiraju na temelju cena naftnih derivata na regionalnoj berzi u Đenovi, promene cena nafte na svetskim berzama odražavaju se na cene u Srbiji.

Trenutno, maloprodajne cene goriva u Srbiji ne zavise od promena cena nafte na svetskim berzama, već se formiraju na osnovu regionalnih cena derivata. Međutim, promene u cenama nafte na svetskim tržištima utiču na te regionalne cene derivata, što na kraju dovodi do rasta cena goriva na pumpama u Srbiji.

Iako će ovo poskupljenje goriva dodatno opteretiti vozače, analitičari veruju da će se one stabilizovati i početi da padaju do kraja godine, što bi moglo ublažiti pritisak na džepove vozača u Srbiji.

Izvor: mondo.rs