Oca molio samo jedno: Sveštenik Miodrag otkrio identitet čoveka koji je krao novac sa ikone – nije čak ni pravoslavac

Vest da je nepoznat muškarac ukrao novac iz crkve u Konjevićima kod Čačka je obišla Srbiju. Lopov se lažno predstavljao kao Rastko, tražio blagoslov i dosad je opustošio nekoliko bogomolja.

Ovaj čin zabeležile su sigurnosne kamere, na kojima se vidi muškarac srednjih godina kako uzima priloge koji su stavljeni pored i ispod oltara. Policija za njim još uvek traga, a iako se predstavljao kao veliki vernik ispostavilo se da ovaj lopov nije čak ni pravoslavac već najverovatnije islamske veroipsovesti.

– Kradljivac koji je na krajnje perfidan način oskrnavio Crkvu Svetog cara Konstantina i carice Jelene predstavljao se lažno. Prema mojim saznanjima on je bio druge vere, a lažno je koristio ime Rastko Bjelić nalik Svetom Savi. Dolazio je nekoliko puta tokom sedmice tražeći blagoslov da se moli vrteći istrošenu brojanicu koja je ukazivala da je on duži niz godina vernik, rekao je protojerej Miodrag Todorović, starešina crkve.

Ova krađa u Konjevićima nije čak ni prvo slično delo koje je počinio muškarac predstavljajući se kao Rastko. Na njegovom udaru našlo se još nekoliko bogomolja. Uzimanje materijalnih stvari poput novca neće mnogo narušiti ovaj hram, to će se povratiti.

Ono što mene lično plaši jeste da ukoliko se ovo nastavi mogu ukrasti mošti svetog Nektarija Eginskog, Svete velikomučenice Ognjene Marije, i još mnogih drugih svetitelja, koje se nalaze u samom hramu. To bi prouzrokovalo veliku duhovnu štetu koja bi bila nenadoknadiva, zaključio je protojerej.

Izvor: rina.rs