Nekoliko saveta pomoću kojih ćete se rešiti dosadnih uraslih dlaka

Dešava se jako često da su potkožne dlake praćene gnojem, neprijatnim svrabom i crvenilom na koži. Često se pojavljuju nakon depilacije voskom, kada se dlačice ne izvuku iz korena, već se zategnu i kidaju, a intimno područje je posebno osetljivo na to.

Ako imate male crvene izbočine na koži, to može biti potkožna dlaka. Uvek je neprijatno i neočekivano videti to, a obično se pojavljuje na licu, nogama, pazuhu ili u predelu bikinija.

Potkožne dlačice nastaju usled brijanja preblizu površini kože, može doći do rotacije korena dlake ili zbog brijanja dlačica u suprotnom smeru njihovog rasta. Za vreme naglih pokreta tokom depilacije voskom, dlaka se lomi, a isto se dešava i tokom epilacije. Osobe sa jakim korenom kose, tamnom i gustom kosom i one sa suvom kožom i kovrdžavom kosom su posebno podložne ovom pojavom.

Za mnoge to može uzrokovati problem, da se one povremeno upale – ali umesto da ih pritisnete, isprobajte neke efikasnije i mnogo manje bolne načine da sprečite potkožni rast dlaka.

Ovo su neki od saveta kako da to sprečite:

1. Napravite piling za kožu salicilnom kiselinom

Salicilna kiselina je odlična za sprečavanje potkožnih dlaka i lečenje onih koji su već urasle.

BHA (beta hidroksi kiselina), prodire dublje u pore da ukloni mrtvu kožu i masti.

– VNA čini kožu propustljivijom za „gladak“ rast dlake – rekao je stručnjak i oni takođe imaju svojstva protiv upale, a prema Parkeru, snažna antibakterijska svojstva pomažu u smanjenju rizika od infekcije.

2. Uložite u lasersko uklanjanje dlaka ili IPL uređaj.

Ako vam potkožne dlake jako smetaju, a pokušali ste ih se rešiti više puta i ništa vam nije pomoglo, uradite lasersko uklanjanje dlačica – oštećuje folikula dlake u korenu. To je efikasna, dugoročna metoda za sprečavanje neželjenih dlačica, ali je važno imati na umu da ona pomaže u razređivanju i smanjenju, ali ih ne uklanja zauvek.

3. Koristite proizvode za telo sa glikolnom ili mlečnom kiselinom

Unutrašnje dlake takođe se mogu formirati kada folikul dlake ošteti mrtve ćelije kože, što se rešava pilingom kože. Napravite piling intimnog područja ali pazite da ne nanesete kiseline na sluzokožu.

Piling pomaže u sprečavanju rasta dlačica „izbacivanjem“ mrtvih ćelija kože na njenu površinu.

Za tamnije tipove kože lečene potkožne dlake mogu ostaviti ružne pigmentacijske tragove, ali redovna upotreba glikolne kiseline (npr. losion za telo glikolne kiseline) pomaže mnogo.

4. Očistite ćelije kože sa „grubim“ (mehaničkim) pilingom

Za one koji preferiraju brzo tuširanje, grubi piling je idealno rešenje. Kao i pilinzi sa kiselinama i gruba zrna pomažu u dobijanju novijih i mekših ćelija kože kroz koje dlačice mogu lako prodreti na površinu.

Ako imate urasle dlačice na bedrima ili području bikinija, pronađite šećerni piling koji nežno deluje na osetljivim mestima i koristite toje jednom ili dva puta nedeljno. Garantovano ćete videti veliku razliku.

5. Koristite četku ili rukavicu za telo

Kako koža stari, manje je efikasnija u procesu detoksikacije i eliminacije i prirodnom izbacivanju slojeva mrtvih ćelija koji začepljuju njenu površinu.

Brz piling četkom ili piling rukavicom pre svakog tuširanja poboljšava promet ćelija, što znači manje začepljenih pora kako bi dlaka mogla neometano rasti i prodreti na površinu.