Mnogi prave velike greške pri kupovini kreditnim karticama: Šest caka izvući će vas iz dugova

Platne kartice postale su deo našeg života. Omogućuju nam da kupujemo lako, plaćamo čak i kada nemamo dovoljno novca, podelimo sumu na rate. Kada koristite kreditnu karticu, Vi zapravo posuđujete novac za kupovinu koju ćete obaviti sada, a otplatiti u budućnosti. Međutim, mnogi koristeći kreditne kartice upadnu u dugove. Da se ovo ne bi dogodilo i vama, poštujte šest zlatnih pravila.

Uvek proverite Vaš mesečni izvod – na kraju meseca, dobićete izvod koji prikazuje vašu kupovinu, odnosno ukupan iznos koji dugujete i minimalni iznos koji morate platiti. Na izvodu proverite da li su sva zaduženja i plaćanja tačno prikazana.

Kupujte samo ono što vam je dostupno – kupujte samo one stvari koje možete priuštiti i koje ste u mogućnosti da otplatite u razumnom vremenskom roku. Ukoliko već znate da nešto sebi ne možete priuštiti, odustanite od kupovine i sačekajte bolje dane.

paypass, card tap

Uplati više od minimuma – uvek kada ste u mogućnosti, uplaćujte više od minimalnog iznosa duga. Ovako ćete smanjiti vreme potrebno za otplatu duga po kreditnoj kartici i istovremeno uštedeti plaćajući manje kamate. Ako platite ukupan iznos duga nećete platiti nikakve kamate. Ali, ako platite samo minimalni iznos, kamata će biti obračunata na preostali iznos duga.

Neotplaćeni dug održavajte malim – kod korišćenja kreditne kartice bitno je da svoje obaveze prema istoj izmirite blagovremeno. Ukoliko nemate uplatu koja pokriva vaše dugovanje i kamatu koju treba da platite, ulazite u nedozvoljen minus što vam nikako ne treba. Zadužujte se samo onoliko koliko možete otplatiti u datom vremenskom okviru.

Redovno plaćajte rate – ne preskačite otplatu i ne kasnite kako ne biste plaćali dodatne naknade i kamate. Ukoliko Vam datum dospevanja obaveza ne odgovara probajte u banci da promenite datum koji Vama više odgovara i koji je u skladu sa Vašim potrebama.

Prilikom izbora kartice vrlo je važna kamata koju ćete plaćati, kao i trošak izdavanja i održavanja kartice. Upoznajte se sa visinom kamate i ostalim naknadama po Vašoj kreditnoj kartici i pročitajte opšte uslove. Pre potpisivanja ugovora sa bankom, pažljivo pročitajte ugovor koji vam banka daje. Detaljno razmotrite sve opcije i nađite najpovoljniju za vas. Kreditna kartica treba da vam olakša kupovinu i omogući lakšu otplatu, a ne da Vam bude glavni izvor finansijskih problema, stoga je koristite pametno i umereno.

Izvor: espreso.co.rs