Milan otkriva kakav je život u Švajcarskoj: Radi za 6000 franaka, kada plati račune ostaje mu sića

Mnogima je san da odu preko i rade u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji jer je poznato da su zarade znatno bolje nego na našim prostorima. Kakav je zapravo život u Švajcarskoj otkriva jedan Srbin Milan V. koji dugi niz godina živi i radi u Bernu.

Milan obavlja posao grafičkog dizajnera i ima primanja blizu 6000 franaka. To zaista zvuči odlično, ali ako dublje proanaliziramo nije baš tako.

„Plata od oko 6.000 franaka zvuči super, ali to je bruto iznos. Kada se odbije porez, ostane oko 4.700 franaka na računu. Najveća stavka je stan. Kirija u Švajcarskoj je sve samo ne jeftina, ali se i dalje više isplati nego da posedujete nekretninu, verovali ili ne, pošto su porezi na imovinu enormni (naravno, ukoliko niste multimilioner pa to možete finansijski da izdržite)“, rekao je ovaj momak.

Milan nastavlja svoju ispovest:

„Stanarina za jednoiposoban stan je 1.500 franaka, to znači da mi ostaje 3.200. Hrana usupermarketima je skuplja nego u Srbiji, a o restoranima da ne pričam. Uglavnom kupujem namirnice na akciji.

Milana internet košta čak 160 evra, komunalije 450 franaka, a zdravstveno osiguranje 300 franaka.

„Naravno, frizer je takođe stavka koja uzima finu cifru. Šišanje je oko 40 franaka, a s obzirom da se šišam dvaput mesečno, to zadovoljstvo me košta 80 franaka. Uz to, na izlaske u bioskop, piće ili večeru s prijateljima mesečno potrošim još 200-300 franaka, tako da mi na kraju meseca ostane otprilike oko 1.300 franaka u džepu. Srećom, mahom se vozim biciklom, pa nemam troškove za automobil“, kaže ovaj Srbin.

Izvor: kurir.rs