Meteorolog najavio vremenski preokret: Padavine i narednih dana, u četvrtak toplije – otopljenje, pa zahlađenje

Danas će u Srbiji biti oblačno i hladno, u većem delu zemlje kišovito ili sa snegom uz stvaranje manjeg snežnog pokrivača. Na severozapadu će biti suvo, a posle podne i u ostalim krajevima delimično razvedravanje. Duvaće slab i umeren, u istočnoj Srbiji povremeno jak, severozapadni vetar.

Narednih dana pretežno oblačno, mestimično s kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom.

Sreda

Ujutro oblačno sa slabim mrazom, u toku dana pretežno sunčano, noću ponovo naoblačenje. Vetar slab i umeren, ujutro i pre podne zapadni i severozapadni, posle podne jugoistočni, u toku noći u pojačanju. Najniža temperatura od -3 do 0, najviša od 3 do 7 stepeni.

Četvrtak

Oblačno s kišom, u višim planinskim predelima sa snegom. Vetar slab i umeren, u južnom Banatu jak, povremeno olujni, jugoistočni. Najniža temperatura od -3 do 1, najviša od 5 do 10 stepeni.

Petak

Pretežno oblačno, na jugu i istoku mestimično kiša, u planinskim predelima sneg. Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni. Najniža temperatura od 0 do 4, najviša od 4 do 9 stepeni.

Srpski meteorolog Marko Čubrilo najavo nam je vremenski preokret narednih dana.

Kako je on napomenuo, za vikend je moguće jače pogoršanje i zahlađenje uz sneg nad većim delom nizijskih oblasti regiona.

Sredinom meseca, navodi on, malo suvo i malo toplije, dok posle 17.12. ima najava za novo moguće zahlađenje.

Njegov detaljan izveštaj prenosimo vam u celosti:

– U utorak pre podne nad jugoistočnim, istočnim i južnim predelima pretežno oblačno ponegde uz padavine. Snežna granica od oko 200mnv na zapadom Srbije i istokom BiH do oko 700mnv na istoku Srbije. Nad ostalim predelima uglavnom suvo, a ponegde magovito uz rosulju. Vetar umeren, na istoku povemeno i pojačan, severozpadni. Dnevni maksimum od 0 do +7 stepeni Celzijusa. Uveče delimično razvedravanje te će noć ka sredi biti hladna i nad većim delom regiona treba očekivati mraz do oko -4 stepena Celzijusa, dok bi na planinama bilo mraza i oko -10 stepeni Celzijusa.

– U sredu tokom dana suvo i malo toplije, krajem dana vetar južnog kvadranta u pojačnju (jugo, topla košava). Dnevni maksimum od +3 do +11 stepeni Celzijsua.

– Jačanje južnog vetra biće uslovljeno približavanjem hladnog fronta koji u četvrtak već ujutro na jugu, jugozapadu i zapadu regiona donosi pogoršanje sa kišom, koja će se do kraja dana proširiti nad ceo region. Uz priliv malo toplijeg vazduha snežna granica u podizanju na oko 800mn, dok će na kranjem zapadu Hrvatske i dalje biti na oko 400mnv. U četvrtak duž Jadrana jak jugo, a u košavskom području topla košava.

– U petak nad većim deom regiona oblačno i hladnije, pongde uz padavine, a snežna granica pnovo u paqdu na oko 600mvn. Samo na jugoistoku Srbije veći deo dana relativno topao. Vetar u okretanju na severozapadni smer, a dnevni maksimum od +3 na severozapadu do oko +9 na jugoistoku regiona. Vekend i početak sčledeć nedelje verovatno donose jače pogoršanje uz razvijanje ciklona nad Jonskim morem.

– U zavisnosti od tačnog položaja centra ciklona zavisiće položaj njegovog toplog i hladnog sektora, konkretno granica snega i kiše. Večernji ECMW delovima istočne Hrvatske, središnje i istočne BiH, zapadne Srbije i severu C.Gore donosu veoma obilne snežne padavine, često i preko 15cm ali prosek svih 50 članova niza ja znatno umereniji. Na primer za Novi Sad operativni ima oko 14cm snega, dok je prosek 50 ansamble članova oko 4cm.

– Tek oko petka ćeo znati tačan položaj centra ovog ciklona kao i njegovu snagu, a to će biti ključno za količinu i raspodelu snega. Vetar bi okrenuo na jak severni i severoistočni, na istoku Srbije istočni. Dnevni maksimum bi u hladnom sektoru ciklona verovatno bio oko 0 stepeni Celzijusa, dok bi u toplom bio oko +4.

– Posle ovog pogoršanja oko 15.12. se računa na stabilizaciju i manje otopljenje, dok bi posle 17.12. moglo doći do postvaljanja anticiklona u prostoru između Skandinavije i zapadne Rusije, što bi ka nama moglo pokrenuti hladno strujanje sa istoka.

– Taj period je svakako jako dalek i podložan je velikim izmenama, tako da trunutno stanje sinoptike čini tek početni signal za moguće dalje zahlađenje. Naredni dani donose vrlo promenjljivo vreme uz česte smene toplijih i hladnijih dana dok je oko 11.12. moguće nešto jače zahlađenje – napisao je on.

Izvor: kurir.rs