Mali biznis – veliki profit: Neobični poslovi za čije usluge postoje i liste čekanja

U želji da osnuju sopstveni biznis, ljudi često idu utabanim stazama, pa razmatraju velika ulaganja i angažuju stručnjake oko biznis planova. Ipak, sa druge strane postoje nesvakidašnji biznisi, zanati i investicije koji mogu doneti dobar profit, a za njihovo osnivanje ne treba puno ulaganja.

Tako su neki naši, malo smeliji i inovativniji sugrađani krenuli da prodaju magareće mleko, crtaju „vatrom“, konzerviraju hranu, uzgajaju kleku, mušmule, aroniju, egzotično voće i povrće, pa i bivole i gliste, i svi oni ne kriju koliko im dobro ide.

Tako na primer, litar magarećeg mleka na domaćem tržištu košta i do 50 evra, dok u Evropi cene idu i do 100. Za kilo kivana, egzotično voće koje uzgaja jedna porodica iz Dragačeva potrebno je izdvojiti 1.500 dinara. Cena za kilogram kleke je preskočila 400 dinara, te kada se ove cene uporede sa potrebnim ulaganjem u pojedinim slučajevima zarade su i astronomske.

Raćo Marković iz Kosjerića je došao na zanimljivu ideju da uzgaja kalifornijske gliste. On danas može da se pohvali da je broj legla kalifornisjkih glista u njegovom domaćinstvu čak 100 i da sam može da proizvede i do 350 litara humusa.

Dakle, ukoliko razmišljate o sopstvenom poslu, istražite i ne plašite se da uđete u neki nesvakidašnji posao – možda se upravo tu krije dobra zarada.

Izvor: blic.rs