Ledena zima stiže u Srbiju: Meteorolog Čubrilo najavio minus 13 stepeni i sneg od 30 cm

Domaći meteorolog Marko Čubrilo objavio je prognozu vremena za naredni period. Prema njegovoj prognozi, osim padavina počeće i jak vetar koji će usloviti snežnu vejavicu u nižim i snežnu mećavu u višim predelima. Dnevni maksimum od -1 ponegde nad Vojvodinom do oko 4 stepena na krajnjem zapadu i istoku regiona.

„Ukoliko se predviđanja većine numeričkih modela ostvare, veći deo Srbije, osim severozapda i zapada Bačke bi akumulirao od 7 cm do 18 cm snega, ponegde i preko 20 cm, dok bi planine središnje, istočne i jugoistočne Srbije mogle da akumuliraju i preko 30 centimetara novog snega“, piše meteorolog Čubrilo.

„Početkom sledeće nedelje jačanje anticiklona uz stabilizaciju atmosfere i pojavu jutarnje magle koja će se ponegde i to posebno nad snegom pokrivenim predelima zadržavati veći deo dana. Vetar će biti slab. Jutarnji minimumi u padu, te bi se ujutro mraz kretao od -3 do -8 u nizijama i do oko -13 ponegde na planinama, dok bi dnevni maksimum nad istočnim i središnjim predelima bio od -3 do +1, a na zapadu do oko +4 stepena Celzijusa“, prognozira meteorolog Čubrilo.

Izvor: mondo.rs