Krali meso sa stočnog groblja pa prodavali: Oglasilo se Tužilaštvo – Proverava se kako je crkotina stigla do kupaca

B. S. (30) i D. P. (38) iz Subotice lišeni su slobode su zbog proizvodnje i stavljanja u promet proizvoda štetnih po zdravlje ljudi. Oni su prema saznanjima Kurira skidali delove mesa sa uginulih životinja na stočnom groblju u Subotici.

„Sumnja se da su skidali delove mesa sa butova uginulih životinja, a u pitanju si najverovatnije svinje. To su uzimali sa stočnog groblja u Subotici, pratili su da je jedna farma u blizini izbacila uginule životinje i uzeli su to meso. Proverava se da li je to meso, i ako jeste, na koji način je stiglo do kupaca, kao i to da li su planirali da ga prodaju preko društvenih mreža“, otkrio je izvor Kurira.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova u kom roku će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici.

Povodom slučaja se oglasila i doktorka Radmila Šehić i objasnila koliko može biti opasno ukoliko je neko to meso konzumirao.

„Odmah po uginuću, nekoliko sati potom, počinje proces razlaganja tkiva i mišića, kao i početak truljenja leša životinje. Konzument mesa nikada ne zna kada je koja životinja uginula i na koji način. Čovek se oslanja pri kupovini mesa na prethodnu proveru od strane inspekcijskih službi. Međutim, dešava se da se životinjsko meso kupuje naslepo, ili još gore kada ljudi naiđu na crkotinu, koriste je za hranu“, objašnjava dr Šehić.

Naglasila je da je uginula životinja mešavina truležnih bakterija, parazita, otrova i virusa koji napadaju samo beskrvno tkivo.

„Samim tim su izvor opasnosti po ljudsko zdravlje i život. Naročito je otporan parazit trihineloza, koji po konzumaciji zaraženog mesa napada novog domaćina i zadržava se u organima i tkivima decenijama ugrožavajući čoveka. U principu, tako upotrebljavano meso, iznutrice, kosti uginule životinje, čine otrov za organizam čoveka, naročito što nisu dovoljno ni termički obrađena“, istakla je ona za Kurir.

Izvor: kurir.rs