Kao deca smo ovo viđali u svakom dvorištu, a naše bake i deke su ih obožavale: Kad jednom probaš, uvek ćeš ih kupovati (FOTO)

Na društvenoj mreži Tviter nastala je prava zbrka zbog fotografije koju je objavio jedan korisnik.

Korisnik Tvitera koji se na toj društvenoj mreži potpisuje kao „Vukov ponosni tata“ objavio je fotografiju mušmula uz sledeći opis: „Kupismo danas, pitaj boga šta je… Dud, gomboce ili nešto sasvim treće?“

Očekivano, usledile su brojne reakcije, a u prvi plan su izbili oni koji se šale na račun toga što ne zna šta je kupio.

„Kad jednom probaš, uvek ćeš ih kupovati“, poručila mu je jedna korisnica.

„Lepo izgledaju! Uvek sam se pitala što ne prave nešto od mušmula nego možeš u njima da uživaš samo kratko“, bio je još jedan od komentara.

Neke je fotografija mušmuli vratila u detinjstvo.

„Vraćaju me u detinjstvo i zimske raspuste na selu kod babe i dede. Svaka je slatka i svaka ima stanovnika…“

A, stiglo je i „uputstvo za upotrebu“.

„I ja sam kupila 1/2 kg, mušmula se zove. Ukusna je, ali oprez ako ne izbacujete koštice (mogu se jesti) zbog mogućnosti zatvora. Ako nisu potpuno mekane, opore su i neukusne. Po meni“, posavetovala je jedna žena.

Mušmula je dugogodišnja drvenasta listopadna voćka, koja u prirodi raste kao žbun od 2 do 5 m visine. Kultivirana se češće gaji u obliku stabla koje može dostignuti 4 do 5 m, ponekad i do 8 m. Plodovi mušmule su ukusni, osvežavajući i zdravi, bogati raznim minineralnim solima, pektinima, ugljenim hidratima i organskim kiselinama, koje blagotvorno deluju na ljudski organizam.

Mušmula se od davnina gaji u mnogim zemljama. Potiče s Kavkaza, odakle je rasprostanjena na Krim i Severni Iran, a zatim u sve ostale zemlje Sredozemlja. Može se naći i u toplijim delovima Severne Amerike.

Izvor: kurir.rs