Jovan izumeo jeftino i vrhunsko gorivo: Jedan briket menja oko 4 metra drva – Pravi ih od samo dva sastojka

Na mnogim većim farmama veliki problem predstavlja životinjski stajnjak. Neki stajnjaci mogu se koristiti kao đubrivo, ali ne i kada je u pitanju svinjski izmet. Jedan građanin Bora pronašao je sjajno rešenje za sve vrste životinjskog izmeta i otkrio kako ga se rešiti na najbolji mogući način. Svoj izum podelio je sa ekipom emisije 300 čuda autorke i voditeljke Ljiljane Danilović.

„U sredini je otvor radi lakšeg sagorevanja. Tako se dobija još veća energija nego kada bi gorelo samo spolja. Gorivo je izvanredno, a rešava se i problem svinjskog izmeta koji ne može da se koristi kao đubrivo i samo smeta na velikim farmama gde ima puno tog otpada“, objašnjava Jovan Stojanović, pronalazač.

Dosetljivi Boranin opisao je kako izgleda proces proizvodnje njegovih briketa za ogrev:

„Proces je prost. Pomeša se ugljena prašina sa svinjskim izmetom i doda se određeni procenat vode. Ubaci se u koš, mašina pomoću puža gura sirovinu kroz određene alate i dobija se ovakav oblik. Onda se suši prirodnim putem na promaji, a sušenje traje oko pet do šest dana.


Stojanović tvrdi da jedan briket menja oko četri metra drva zbog čega je grejanje pomoću njega vrlo ekonomično:

„Jedan briket menja negde oko četri metra drva, nekom količinom od pet komada, bilo bi zamenjeno faktički 20 metara drva. To je isplativije jer se ovo radi od otpada koji ne košta ništa i koji smeta okolini“, kaže Jovan.

Izvor: kurir.rs