Ivica Dačić izjavio: Danas usvajanje izmena Zakona o referendumu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da Zakon o referendumu, čije su izmene na dnevnom redu današnje sednice parlamenta, nikakve veze nema sa Rio Tintom i da je reč o promeni Ustava.

Naveo je da se izmene ne tiču dela kako se inicira referendum, osim onog dela koji se tiče takse za potpise i organa koji sprovode referendum.

– Ti organi su RIK i uvodi se mogućnost da oni koji su inicirali referendum imaju predstavnike u tim organima. Ovde je inicirano i pitanje kada se posle određene odluke može organizovati referendum – rekao je Dačić.

Ukazao je da je tu očigledno reč da se Zakon o referendumu vezuje za neke aktuelne teme.

-Oni koji su inicijatori protesta su sve vezivali za Rio Tinto. Zakon o referendumu nikakve veze nema sa tim pitanjima. Reč je o promeni Ustava. Ostaje odluka za referendum 16. januara – rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, formalno pravno je izmene zakona inicirala Vlada, a suštinski predsednik.

– To je ta linija koja je uslovila da se Zakon ponovo nađe u skupštinskoj proceduri. Danas je predviđeno da se sve završi. Jasno je zašto se to radi. Ja sam rekao da će mnogi biti nezadovoljni što su prihvaćene inicijative za promene zakonskih rešenja, a to njima nije po volji. Ispunjeni su zahtevi koji su na početku postavljeni. Moram da kažem da ne znam zašto bi neko drugi više brinuo o životnoj sredini, kao što sam ja zabrinut – naveo je Dačić.

Svako ko se nalazi na određenoj javnoj funkciji mora da ima u vidu sve političke konotacije onoga što radi, pa i zakonskih rešenja.

– Mi smo usvojili i da se RIK priširi sa šest članova iz redova opozicije. Cilj ovog referenduma su ustavne promene i nezavisnost pravosuđa. A za druge referendume će biti mogućnosti da svaki predlagač ima predstavnike u organima koji spadaju pod nadležnosti RIK-a – rekao je Dačić.

Istakao je da referendumsku kampanju treba da sprovodi država.

– Mislim da je ne sprovodimo jer se bavimo drugim nekim temama. Pozivam da se svi državni organi bave kampanjom za uspeh referenduma. Protiv sam zloupotreba koji se pojavljuju u opozicionim krugovima koji se protive referendumu. Čitav život slušam da pravosuđe treba da se oslobodi političkog uticaja. Sada sudije i tužioce ne bira skupština. Pa šta je sporno, što se organizuje u Vučićevo vreme. Ovde kao i kod pitanja ekologije, treba razdvojiti suštinu. Ovde nije reč o ljubiteljima Ustava, ovde je reč o onima koji žele da zloupotrebe to u političkoj kampanji – smatra Dačić.

Dačić je dodao da bi, što se tiče samog parlamenta, bilo idealno da referendum ne uspe, jer bi onda skupština birala sudije i tužioce.

– Ali, da li je to u interesu Srbije? Mislim da nije. Zato pozivam sve da izađu na referendum i glasaju za promene – naglasio je Dačić.

Izvor: novosti.rs