Istraga protiv Vladimira K. tapka u mestu: Ako se veštačenje ne završi u roku od mesec dana, može biti pušten na slobodu

Istraga protiv Vladimira K, oca dečaka koji je počinio masakar u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ne može da bude okončana jer Institut za sudsku medicinu ni posle brojnih urgencija Višeg javnog tužilaštva nije dostavio balističko medicinsko veštačenje koje je ključno za donošenje odluke o podizanju optužnice, saznaje „Blic“.

Danas, pet meseci nakon gnusnog zločina, istraga protiv njegovog oca nije gotova. Nju blokira veštačenje koje je naložilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, a koje nije gotovo uprkos brojnim urgencijama ove institucije.

„Tužilaštvo je naložilo da se obavi medicinsko balističko veštačenje koje treba da ukaže na način smrti žrtava dečaka ubice, kao i koje su prostrelne rane i iz kojeg oružja zadobili. To veštačenje treba da potvrdi sumnje da je dečak ubica pucao iz pištolja koje je njegov otac imao u legalnom posedu“, otkrio je izvor „Blica“ upoznat sa slučajem.

Međutim, ovo veštačenje nije završeno.

„U poslednja dva meseca nadležno tužilaštvo pisalo je više urgencija i zahteva da se ono što pre dostavi, jer bez njega ne može biti doneta odluka o eventualnom podizanju optužnice protiv oca zbog sumnje da nije držao obezbeđeno oružje. Za to vreme zaposleni u Institutu su išli na odmore, a od veštačenja ništa“, rekao je izvor „Blica“ upoznat sa istragom.

Odluku o tome tužilaštvo ima rok da donese u narednih mesec dana. U suprotnom otac dečaka ubice biće pušten na slobodu. Ocu dečaka ubice pritvor ističe 30. oktobra

„U slučaju kada je okrivljenom određen pritvor u istrazi, zakonom je propisano obavezno ukidanje pritvora u slučaju da tužilac ne podigne optužnicu u roku od šest meseci. Ovo je rok kojim je tužilac obavezan u slučaju da je prema okrivljenom određen pritvor i u tom slučaju tužilac, ali i svi u istrazi postupaju sa neophodnom hitnošću“, objasnio je za „Blic“ advokat Nikola Ristović.

Kako dodaje, dokazi koje prikuplja tužilaštvo moraju da opravdaju sumnju da je neko počinio krivično delo za koje se sumnjiči.

„Neophodno je da tužilac pripremi dokaze koji će malo pojačati sumnju, u odnosu na onu koja je bila potrebna za samo postojanje istrage protiv određenog lica“, kaže Ristović.

On dodaje i da ukoliko otac dečaka ubice eventualno bude pušten na slobodu istraga može trajati sve dok tužilac ne odluči da podigne optužnicu ili krivičnu prijavu odbaci. Za to, navodi on, ne postoji onda zakonski rok.

Izvor: blic.rs