Imate tinejdžera ili više njih – Postavite se ispravno i zavladaće mir u kući

Ukoliko ste majka pubertetlija, ne treba vam pričati o njihovim svakodnevnim ispadima, lupanjem vratima, prevrtanjem očima i ostalim neočekivanim postupcima. Potrebni su vam saveti kako sve to prevazići i obezbediti mir u kući.

Ne reagujte emotivno

Kada je vaš tinejžer uznemiren, želi da se i vi osećate tako, pa će na sve moguće načine pokušati da vas iznervira. Glavni savet u ovoj situaciji je da ne padnete na njihovu „foru“. Izbrojte do deset, ipak ste vi starija osoba koja će situaciju odvesti ka mirnom rešenju, a ne ka još burnijoj svađi.

Postavite jasne granice

Ukoliko ste se sa detetom dogovorili da ode na žurku i tamo se zadrži do 11.30, onda neka to bude tako. Neka znaju da to bukvalno znači 11.30 – ne 11.40, ili 11.45. Kada shvate da time grade poverenje i postaju osoba od reči, a time dobijaju više samostalnosti, svaki naredni put trudiće se da ispoštuju dogovoreno.

Neka znaju da imaju vašu podršku

Neće biti lako da ih uverite da ste na njihovoj strani, a ujedno im uskraćujete nešto do čega im je stalo. Ipak, pokušajte da im objasnite zašto ste doneli trenutnu odluku. Nastupajte bez osude, i uvek napomenite da sve što radite, radite za njihovo dobro.

I dok ovi saveti neće preko noći promeniti buntovnog tinejdžera u poslušno dete, ipak će učiniti da vaši odnosi postanu bolji, a vreme će u svakom slučaju proći, pa ćete se vrlo brzo zajedno sa osmehom prisećati doba puberteta.