Granica za penziju će biti produžavana narednih 10 godina: Ovo su nova pravila za žene i muškarce

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine, a promene ne prestaju. Pre punih 6 godina je utvrđeno kako će se pomerati starosna granica za odlazak žena u penziju. Za razliku od muškaraca njima će svake godine biti potrebno više godina za penzionisanje, a kako bi se na kraju u tom pogledu i izjednačili sa jačim polom.

Uslovi da odlazak dama u penziju menjaće se sve do 2032. godine i tada će žene moći da idu u starosnu penziju tek sa 65 godina, što je skoro dve godine duže nego danas.

Naredne kalendarske godine, dame tako u starosnu penziju mogu sa 63 godine i četiri meseca života, umesto 63 godine i dva meseca, koliko je bilo potrebno da imaju za penzionisanje u 2021. godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina, piše Blic Biznis.

S druge strane, muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu.

Granica i uslovi za odlazak u prevremenu penziju pomera se od naredne godine i za žene i za muškarce.

Muškarci su ove godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina. Sledeće godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života.

Što se tiče prevremene penzije za dame, uslov za njih ove godine je bio 58 godina i četiri meseca života. Uslov je i da imaju minimum 39 godina i četiri meseca staža. Za narednu je to 39 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 59 godina života.

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose.

Izvor: blic.rs