Dodatna novčana pomoć: 40 000 dinara za jednu grupu porodilja od 1. januara

Gradsko veće usvojilo je odluku koja predviđa da će, pored već postojećih prava na novčana davanja, od 1. januara porodilje za četvrto dete dobijati i 40.000 jednokratne pomoći. Izmene odluke o dodatnim oblicima zaštite usvojene su na predlog Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

„Zahvaljujući višegodišnjoj dobroj socijalnoj politici kojom je obezbeđena ušteda u budžetu grada, odlučeno je da se i majkama koje dobiju četvrto dete omogući dodatno novčano davanje u iznosu od 40.000 dinara“, navela je Nataša Stanisavljević, gradske sekretarka za socijalnu zaštitu.

„Na ovaj način, u cilju podsticanja nataliteta, Beograd želi da pruži dodatnu finansijsku pomoć i podršku roditeljima sa više dece koji žele da prošire porodicu, pokazujući time da u svakom momentu brinemo i o svojim najmlađim sugrađanima“, istakla je Stanisavljević.

Izmene odluke koje su juče usvojene počeće da se primenjuju za decu rođenu od 1. januara naredne godine. Stanisavljević je navela da je glavni preduslov za povećanje nataliteta stvaranje društvene atmosfere u kojoj će žene osećati da imaju punu podršku sistema, što se, kaže, navedenim merama i pokazuje.

„Danas se sva novčana davanja isplaćuju bez dana kašnjenja. Nastojimo da svake godine obezbedimo sve bolje materijalne uslove, kako bi uvođenjem novih prava omogućili veće iznose finansijske pomoći za buduće mame, ali i proširili krug korisnika“, zaključila je Stanisavljevićeva.

Izvor: novosti.rs