Direktor RHMZ izneo prognozu do kraja decembra: Sneg će nas zatrpati – stiže 20 ledenih dana i 2 meseca mraza

Direktor RHMZ Jugoslav Nikolić, naglasio je da je još uvek rano da se govori o vremenu u novogodišnjoj noći, ali je gotovo izvesno da će biti snega.

– Ova snežna epizoda je blagovremeno i tačno najavljena. Do kraja dana u južnim i jugositpočnim planinskim delovima Srbije moguće je još provejavanje snega. U toku sutrašnjeg dana očekujemo suvo vreme, da bi u četvrtak i petak imali kušu i susnežicu u Beogradu i nižim predelima, da bi u višim predelima imali sneg. Tokom vikenda postoje uslovi za kratkotrajan i slab sneg, U Beogradu do ponedeljka slabo provejavanje snega. Imaćemo snežne padavine u slabom intezitetu i kroz provejavanje, tako da neće značajno uticati na potencijalne probleme. zadržava se relativno hladno vreme sa temperaturama od -6 do 2 stepena, i sa maksimalnim dnevnim od -2 do 7 stepeni. Taj karakter hladnog vremena pratiće nas sve do decembra, da bismo posle 22. decembra imali povremena naoblačenja sa uslovima za snežne padavine – kaže Nikolić.

– Nova godina je još uvek udaljen termin za tačne prognoze, ali možemo da kažemo da negde u periodu od 25. do 28. decembra imamo uslove za novi sneg, pa onda dva, tri dana pauza, da bismo 1. i 2. januara imali povećanu verovatnoću za snežne padavine. Ne možemo tačno da kažemo šta će biti za sam doček, ali svakako oko Nove godine, kako sada stvari stoje postoje uslovi za snežne padavine – ističe Nikolić.

On je dodao da će ova zima biti hladnija od prethodnih, ali sa prosečnim temperaturama za ovo podneblje.

– Ova zima, je u poređenju sa prethodnim hladnija, ali neće biti naročito hladna, kao što je bilo nekih najava. Ono što mi očekujemo je jedna prosečna zima, sa prosečnim zimskim temperaturama od 0 do 4 stepena, što se uklapa u prosek. Takođe, očekujemo od 40 do 60 mraznih dana u nižim predelima, a u višim predelima i do 70 mraznih dana. Do 20 dana biće ledeno u nižim predelima, a u višim i mnogo više – istakao je Nikolić.

– Koliko je još sinoptika posle 21.12. upitna i zašto nema smisla sa sigurnošću govoriti o hladnom i snežnom periodu za praznike svedoči i večernji ECMWF koja je posle jutarnje snežne situacije večernjim proračunom za taj isti datum simulirao južinu i otopljenje, dok su i ansamble ćlanovi ovog modela „podeljeni“ po pitanju sinoptike – naveo je meteorolog Marko Čubrilo i dodao da ćemo za 3-4 dana ćemo imati realniju sliku o razvoju vremena prema kraju meseca.

Izvor: kurir.rs