Devojčica koju je otac držao zatočenu u stanu kreće u novi život: Evo gde je smeštena i sa kim

Maloletna Lana P. (8) koja je bila teško zanemarena od strane svojih roditelja, smeštena je u odgovarajuću hraniteljsku porodicu.

Policija je devojčicu pronašla zaključanu u stanu u Ulici 27. marta, a otac je sutradan uhapšen. Devojčica nije bila upisana u školu, bila je potpuno nevidljiva za sistem.

Sve se saznalo kada je oca prijavila njegova partnerka policiji, koja je isto trpela nasilje, ali uspela da pobegne iz stana. Devojčicu je našla policajka koja je u jednom trenutku opisala za medije sa kakvim se užasom srela dok je ulazila u stan.

Još je u porodilištu (2015) prijavljeno da se roditelji o detetu ne brinu adekvatno.

„Bilo je mračno. A kada smo ušli u kupatilo iz kade je izvirila devojčica, bila je veoma mršava, jedva je sedela“. Majka devojčice koja je nađena u kadi, N. T. rekla je da nije viđala dete jer joj je Uroš P. to stalno branio i govorio joj da ima sve što joj treba za život.

Otac se na saslušanju branio ćutanjem, a jedino što je rekao jeste da je zavisnik od alkohola i droge.

Tim povodom, naloženo je neuropsihijatrijsko veštačenje iz čijeg nalaza proizlazi da je bio uračunljiv u vreme izvršenja krivičnog dela, kao i da je sposoban da učestvuje u krivičnom postupku, i da je isti zavistan od upotrebe opojnih droga i alkohola. Takođe je pribavljena medicinska dokumentacija koja se odnosi na zdravstveno stanje maloletne devojčice, tačnije dokumentacija koja se odnosi na stanje u kom je devojčica primljena na lekarske preglede, kao i u kakvom zdravstvenom stanju se sada nalazi.

Podsetimo, nakon što je 24. aprila izvršen pretres stana na Zvezdari u kome je pronađena devojčica, dežurni zamenik javnog tužioca je naložio policijskim službenicima da raspišu potragu za osumnjičenim Urošem P. koji se dao u bekstvo, pa je okrivljeni pronađen tek 4 dana kasnije, kada je i uhapšen i doneto je rešenje o njegovom zadržavanju u trajanju od 48 časova.

Nakon saslušanja, na predlog tužilaštva, Prvi osnovni sud u Beogradu je doneo rešenje kojim se prema okrivljenom određuje pritvor u trajanju od 30 dana po svim zakonskim osnovima i isti je dana 26. aprila produžen rešenjem sudije za prethodni postupak za još 30 dana.

Tužilaštvo će za izvršenje svakog od navedenih krivičnih dela predložiti sudu izricanje maksimalne kazne prema okrivljenom, kao i izricanje mere bezbednosti Obavezno lečenje narkomana i Obaveznog lečenja alkoholičara u skladu sa nalazom i mišljenjem sudskog veštaka, a ispitaće i da li je neko lice pomoglo okrivljenom nakon izvršenja krivičnih dela, te utvrditi da li su se u radnjama tog lica stekla bitna obeležja krivičnog dela Pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Izvor: kurir.rs