Detaljna vremenska prognoza za predstojeću zimu: Stižu nam ledeni dani, otkrivamo u kojim mestima će ih biti

Zima sa temperaturom vazduha iznad proseka i sa prosečnom količinom padavina očekuje se u Srbiji, i to od 7 do 20 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od 0 stepeni, a na planinama od 30 do 50 ledenih dana.

Očekuje se da temperatura vazduha u toku zime 2022/23. godine u Srbiji bude za oko 1 stepena iznad višegodišnjeg proseka. Očekivane temperature vazduha biće u intervalu od 1 do 5 stepena u nižim predelima, a od -3 do -1 stepena u planinskim predelima.

– Tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije će broj mraznih dana, sa temperaturom vazduha nižom od 0 stepeni, biće u intervalu od 40 do 65, a na planinama od 70 do 90 dana. Očekuje se od 7 do 20 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od 0ºS, a na planinama od 30 do 50 ledenih dana -rekao je prof. dr Jugoslav Nikolić, diplomirani meteorolog i direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Od 5. do 12. prognozira se da će temperatura vazduha biti iznad proseka za ovaj period godine sa odstupanjem do 3 stepena na severu i istoku Srbije, dok se u ostalom delu zemlje biti temperatura vazduha takođe iznad proseka sa odstupanjem do 6 stepena.

U periodu od 12. do 19. decembra očekuje se temperatura vazduha iznad proseka, a zatim se u periodu od 19. do 26. decembra u većem delu Srbije, prognoziraju temperature vazduha iznad proseka sa odstupanjem do 3 stepena, a na severu i istoku zemlje se očekuju prosečna temperatura vazduha za ovaj period godine. U periodu od 26. decembra 2022. do 9. januara 2023. godine se prognozira temperatura vazduha iznad proseka sa odstupanjem do 3 stepena, rekao je Nikolić.

U periodu od 5. do 12. decembra 2022. godine na severu, severoistoku i istoku Srbije se očekuju količine padavina iznad višegodišnjeg proseka, dok se u ostalom delu zemlje prognoziraju prosečne količine padavina za ovaj period godine. Količine padavine iznad proseka se prognoziraju u većem delu Srbije za period od 12. do 19. decembra 2022. U periodu od 19. decembra do 9. januara se očekuje prosečna količina padavina u celoj zemlji.

Unižim predelima Srbije, povećani su izgledi za padavine u periodu od 27. do 29. decembra kao i 1. i 2. januara, a nakon toga prognozira se porast maksimalne temperature do 31. decembra na 7 stepeni a zatim sledi pad do 3. januara na 5 stepeni. U istom periodu minimalna temperatura varira od 0 do plus 2 stepena.

Mala je verovatnoća za zadržavanje snežnog pokrivača u nižim predelima, zato što se u posmatranom periodu očekuje maksimalna temperatura uglavnom iznad 4 stepeni, dok se u planinskim predelima očekuje veliko povećanje snežnog pokrivača.

Januar u Srbiji prognozira se sa srednjom temperaturom vazduha u intervalu od 1 do 4 stepena, a u planinskim predelima od -2 do 1 stepena. Maksimalna temperatura vazduha za januar biće od 4 do 6 stepena u nižim predelima, a u planinskim predelima od 0 do 2 stepena.

– Prognozirani broj mraznih dana je u intervalu od 15 (u Beogradu) do 22 (u Zaječaru) u nižim predelima, a na planinama od 23 (na Zlatiboru) do 30 (na Kopaoniku i Crnom Vrhu) dana. Očekuje se da će tokom januara broj ledenih dana u nižim predelima biti u intervalu od 5 (u Valjevu) do 10 (Kikinda i Zrenjanin) a na planinama u intervalu od 11 (u Sjenici) do 18 (na Kopaoniku i Crnom Vrhu) dana – rekao je prof. dr Nikolić.

Tokom januara očekuje se količina padavina ispod proseka u većem delu Srbije, a na jugu, severui krajnjem istoku zemlje prosečne količine padavina. Januarska količina padavina u nižim predelima biće od 35 do 50 mm, a na planinama od 60 do 80 mm.

U februaru će temperatura vazduha biti iznad proseka, sa prosečnim padavinama u većem delu Srbije.

U celoj Srbiji će februar biti sa srednjom temperaturom vazduha iznad granica višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem do 2 stepena. Maksimalna temperatura vazduha za februar biće u intervalu od 4 do 7 stepeni, a u planinskim predelima od 6 do 8 stepena, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 4 do 6 stepena, a u planinskim predelima od -1 do 0 stepena.

– Mrazni dani u nižim predelima biće u intervalu od 7 (Smederevska Palanka, Veliko Gradište) do 11 (u Kuršumliji i Zaječaru), a u brdsko-planinskim krajevima od 12 (na Zlatiboru) do 20 (na Kopaoniku). Broj ledenih dana u nižim predelima biće od 3 do 5 dana, a na planinama od 7 (na Zlatiboru) do 12 dana (na Kopaoniku). Količina padavina će tokom februara biti u domenu proseka u većem delu zemlje, dok se na jugu, jugozapadu i istoku prognozira deficit padavina.

Očekivani broj dana u februaru sa padavinama biće u intervalu od 10 (u Sremskoj Mitrovici i Kikindi) do 20 (u Požezi i Kraljevu), a u brdsko-planinskim krajevima od 16 (u Sjenici) do 23 dana (na Kopaoniku).

Mesec mart će biti prosečno topao, sa prosečnom sumom padavina. Srednja temperatura vazduha tokom marta u Srbiji biće u domenu višegodišnjeg proseka, u intervalu od 5 do 7 stepena u nižim predelima, a u brdsko- planinskim oblastima od 0 do 2 stepena.

Maksimalna temperatura vazduha za mart biće u intervalu od 10 do 14 stepena, a u planinskim predelima od 3 do 8 stepena, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 1 do 5 stepena, a u planinskim predelima od -6 do 0 stepena.

Očekivani broj mraznih dana u nižim predelima buće u intervalu od 5 (u Beogradu) do 12 (u Dimitrovgradu i Zaječaru), a u brdsko-planinskim krajevima od 15 (na Zlatiboru) do 22 (na Kopaoniku).

Tokom marta će količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka u celoj zemlji. Prognoza je da će martovska količina padavina u nižim predelima biti 35 mm do 65 mm, a na planinama do 80 mm. Očekuje se da broj dana sa padavina u nižim predelim Somboru i Paliću) do 13 (u Loznici i Požegi), a u brdsko-planinskim krajevima do 17 dana (na Kopaoniku).

Izvor: kurir.rs