Deca gađaju vozila u Čačku grudvama, roditelji se oglasili: Bolje to, nego da su zombiji pred računarima

„Grupa dece gađa vozila grudvama kod hotela Morava, roditelji nemojte posle da bude – zašto im je neko počupao uši za divljačko ponašanje!“

Ovo upozorenje objavio je Čačanin, nakon što se i sam našao na meti nestašne dece. Roditelji su se našli u klinču. Komentari se i dalje nižu, a većina je stala na stranu dece, jer su oduševljeni da su i u današnje vreme, kada za mališane važi da uglavnom sede kod kuće, neki i dalje „sposobni“ da budu nestašni i igraju se.

-Veći su divljaci oni koji sede kod kuće i na telefonima gledaju još veće divljake nego što su oni sami, razmislite malo o tome i pogledajte šta je sve deci dostupno da gledaju. Bravo za decu koja su napolju i koja još uvek umeju da se IGRAJU – napisala je jedna majka.

I drugi su je uglavnom podržali:

– Dobro je, pa još možemo da vidimo nevaspitanu decu na ulici. Ja se više brinem za ove vaspitane zombije pored računara. Igraju se deca, nema starijih da ih usmere – glasio je komentar drugog roditelja.

Bilo je i onih koji su upozorili da ovakva igra, koliko god na prvi pogled izgledala simpatično, može biti opasna.

– Svaka čast što ste skrenuli pažnju. Samo vozači znaju kako izgleda voziti dok grudve bubnje u auto, šoferku, a vi morate da gledate na znake, poštujete pravila, držite pažnju. Deca treba međusobno da se grudvaju, a ne da gađaju vozila. Vozači ovo razumeju.

Jedan je predložio roditeljima koji ovo podržavaju, da svoja kola onda postave kao metu.

– Strašno, zaista nisu kriva deca, deca su još i dobra kakvi su roditelji. Samo se javite vi čija su deca nanela štetu na tuđoj svojini da nadoknadite istu, pa sledeći put postavite vaš auto kao metu – odbrusio je ovaj Čačanin.

Sociološkinja Jelena Radović kaže da ova igra podseća na detinjstvo, ali ističe da deci ipak treba postaviti neke granice.

– Tako smo grudve bacali i mi, i naši roditelji, bake, deke, pa čak i prababe i pradede na zaprežna kola. Danas, kada padne sneg u gradu, mlađim generacijama je to prava atrakcija, jer se ne događa često. Ali, ako decu samo podržimo i kažemo kako je to baš lepo i simpatično, granica se lako može pomeriti, pa sutra mogu gađati vozila kamenicama. Pred decom treba da nastupimo tako da im objasnimo da je grudvanje divno i da je sjajno kad uživaju u snegu, ali da je najlepše kad se grudvaju međusobno, prave Sneška… – objašnjava Radović, zaključujući da deca ipak ne treba da bacaju grudve na vozila.

Ona takođe podseća da je iznošenje mišljenja na mrežama, kako to čine roditelji koji se trenutno svađaju u komentarima, javno dostupno i to mogu lako pročitati i njihova deca.

– Roditelji treba da budu svesni da to što pišu u grupama nije ćaskanje između dva prijatelja, već je to javni prostor gde tvoje mišljenje utiče i na druge. Neka paze šta pišu, jer će to možda čitati i njihova deca, pa pomisliti da im je sve dozvoljeno – kaže naša sagovornica.

Izvor; telegraf.rs