Danas je Sveti Aleksije, čovek Božji: Izgovorite ovu molitvu za zdravlje

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas, 30. marta, obeležavaju praznik Svetog Aleksija Rimskog, poznatog kao Čovek Božji.

Sveti Aleksije je rođen u Rimu za vreme vladavine cara Honorija, u uglednoj i bogatoj porodici. Predanje kaže da su mu i roditelji bili pobožni i bogougodni ljudi bez obzira na moć i bogatstvo koje su imali.

Aleksije je bio njihov sin jedinac i bio je prinuđen da se oženi. Međutim, već prve bračne noći, pobegao je i narednih 17 godina proveo kao prosjak putujući od mesta do mesta širom Rimskog carstva, šireći hrišćanstvo i neprestano se moleći Bogu.

Sveti Aleksije se smatra zaštitnikom prosjaka, putnika, bolničara, hodočasnika i dadilja. Narod kaže da „Čovek Božiji“ brine o svim ubogim i nesrćnim ljudima i da, na današnji dan, nikako nije dobro oterati prosjaka sa vrata ili mu odbiti milostinju jer ćete tako uvrediti svetitelja.

Danas, kažu vernici, obavezno treba izgovoriti ovu molitvu svetom Aleksiju za koga se smatra da je isceljivao sve bolesti i iz kog je teklo mirotočivo ulje, jer se veruje da ove reči leče i prizivaju čudo.

„Uzvisio si se u vrlini i očistivši um, ka Željenom i Uzvišenom si dospeo. Bestrašćem si ukrasio svoj život i izuzetni post si primio sa čistom savešću. U molitvama si bio kao bestelesan, i zasijao si kao Sunce u svetu, preblaženi Aleksije“.

Izvor: zena.blic.rs