Da li se sutra posti ili ne: Jedno jelo obavezno treba probati na Bogojavljenje – Zapamtite šta ste sanjali noćas

Bogojavljenje je jedan od većih praznika, slavi se u čast podsećanja da misija Isusa Hrista nije započeta rođenjem, već njegovim krštenjem, kada su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti duh, odakle i dolazi naziv Bogojavljenje.

Bogojavljenje se slavi 19. januara i spada u tzv. nepokretne praznike, odnosno praznike čiji se datum ne menja, a sutradan, 20. januara, slavi se i Sveti Jovan Krstitelj. Prethodi mu Krstovdan.

Bogojavljenje predstavlja i kraj tzv. nekrštenih dana. Budući da ove godine pada u petak, koji je inače posni dan, vernici su u nedoumici da li postiti ili ne.

Na Bogojavljenje nije obavezno postiti, bez obzira na to kog se dana slavi. Štaviše, na Bogojavljenje se jedu pihtije koje se spremaju za Krstovdan.

Tačno u ponoć kada otkuca sat, otvara se nebo i tada se ostvaruju želje. Stanite na prozor i zamislite želju, a smatra se i da bi trebalo zapamtiti san koji ste sanjali u noći između 18. i 19. januara jer to predstavlja neku vrstu predskazanja. Takođe, veruje se da snovi koji sanjamo u Bogojavljenskoj noći nose posebnu poruku i simboliku.

Neudate devojke stavljaju ogledalo ispod jastuka i te noći uoči Bogojavljenja će sanjati svog mladoženju. Takođe, kaže se da od Bogojavljenja počinju dani pogodni za venčanja.

U pravoslavnim hramovima se na ovaj dan osveštava Bogojavljenska vodica. Za nju se veruje da ima lekovita svojstva, a običaj je da vernici uzmu malo ove vode i odnesu je kući. Da bi bili zdravi tokom cele godine treba da se sa ukućanima umiju njome. Takođe, i trudnicama valja dati Bogojavljensku vodicu, pogotovo onima koje su prebacile termin ili ne mogu lako da se porode, kako bi se iznenada otvorile (poput neba) i rodile zdravu decu.

Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima „Bog se javi“ ili „Hristos se javi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

Na Bogojavljenje se pred samo svitanje kupalo u reci radi boljeg zdravlja, ali ovaj ritual mogli su da izvode samo zdravi ljudi. Iz tog običaja je proistekla i trka za Bogojavljenski krst. U reku se baca Časni krst, a mladići i često devojke, se takmiče ko će prvi da stigne do njega. Onoga ko prvi dopliva do njega pratiće sreća cele godine.

Izvor: espreso.co.rs