Da li će na jesen biti restrikcija struje u Srbiji: EPS se oglasio i odgovorio na navode u medijima

Elektroprivreda Srbije nema u planu poslovanja restrikcije električne energije, kako navode neki mediji u regionu, niti je bilo ko iz EPS-a mogao dati takve neproverene informacije, navodi se u odgovoru EPS-a na pitanje o pisanju hrvatskog portala „Poslovni dnevnik“ da se u Srbiji, od januara, planiraju restrikcije struje.

Taj zgrebački portal objavio je, pozivajući se na „dobro upućeni izvor iz EPS-a“, da su u Srbiji moguće restrikcije struje od novembra ove, do januara sledeće godine.

Kako isti izvor obaveštava, u slučaju da se pogorša stanje na tržištu električne energije u Evropi, predviđaju se restrikcije u trajanju od šest sati dnevno i to ravnomerno raspoređenih na pet distributivnih područja EPS.

Kako objavljuje Poslovni dnevnik, vodiće se računa da distributivna područja 1 – Novi Sad i 2 – Beograd restrikcije imaju samo noću.

Glavni razlog je, prema navodima Poslovnog dnevnika, nestašica uglja iz rudnika Kolubara, što u bliskoj budućnosti može rezultirati nedostatkom od sedam miliona tona, pa će biti nužan uvoz kvalitetnijeg uglja.

Ipak, iz Elektroprivrede Srbije dali su kratak i nedvosmislen odgovor, tako da priče o navodnim restrikcijama ostaju u domenu spekulacija.

Izvor: nova.rs