Čovek raskrinkao kako varaju na benzinskim pumpama: Nakon ovog videa pazićete kako i gde sipate gorivo

Jedan vozač objavio je video u kome pokazuje kako na pojedinim pumpama varaju ljude. Vozač je u jednom trenutku povukao cev iz koje nije teklo ništa. Brojke su se povećavale, ali gorivo nije teklo. Za to vreme je posmatrao brojke koje rastu na aparatu i kao nasuo je za 50 dolara, a zapravo rezervoar mu je bio i dalje prazan.

Većina automobilskih stručnjaka se složila da, ako se budete pridržavali ovih 10 pravila više se nećete morati brinuti za svoj džep.

Ne punite rezervoar do vrha – Onog momenta kada drška za benzin klikne, vaš automobil je dobio tačno onoliko goriva koliko u njega stane. Nema potrebe stisnuti ručicu još dva, tri, puta, kako bi rezervoar sigurno bio pun: To gorivo će se razliti i motor ga neće potrošiti, a vi ćete ga ipak platiti.

Dobro zatvorite poklopac od rezervoara – benzin će ispariti ukoliko ima dotok vazduha. Zbog labavih, neispravnih i oštećenih poklopaca godišnje ispari i do 540 miliona litara goriva. Zbog toga, dobro zavrnite poklopce.

Parkirajte auto u garaži – garaža auto drži toplim zimi, a hladnim leti. Ovako nećete trošiti gorivo na grejanje auta, kako bi otopio led sa njega, niti ćete leti morati da uključujete klimu baš svaki put kada sednete u auto.

Držite se hlada – kada su visoke temperature, auto je najbolje skloniti sa sunca, jer osim što ga greje, zbog topline isparavaju i izvesne količine goriva.

Napumpajte gume – Neizbalansirane gume, koje imaju nejednak, slab pritisak, brže se troše i pružaju veći otpor pa motor mora da radi snažnije da bi održao željenu brzinu. Gume koje imaju slab pritisak doprinose da se potrošnja goriva poveća za čak 15 posto.

Jednom mesečno proverite pritisak u gumama – ovo treba uraditi kada su gume hladne. Idealno vreme je ujutro, kada je automobil bio u mirovanju.

Održavajte motor – automobil koji nije prošao eko test ili ima istrošene i neispravne svećice, može trošiti i do 30 posto više goriva.

Zamienite vazdušne filtere – pazite na vazdušne filtere motora. Kada se na njima nakupi lišće, pauci i ostala prljavština, treba ih zameniti jer guše motor. Uredni vazdušni filteri mogu vam uštediti i do 10 posto goriva. Svakog puta kada menjate ulje, bilo bi dobro da promenite i vazdušne filtere. Poželjno bi bilo na svaka tri meseca.

Koristite kvalitetno ulje – upotrebljavate li ulje koje je preporučio proizvođač automobila, možete uštediti 1 do 2 procenta goriva. Na pojedinima je istaknuto kako su energetski bolji, jer sadrže supstance koje sprečavaju trenje.

Ne štedite na održavanju – automobil će raditi optimalno, ako ga optimalno i održavate.

Izvor: espreso.co.rs