Cene goriva konačno kreću u rikverc: Vučić najavio pojeftinjenje – Sutra na pumpama novi cenovnik

Cene benzina i dizela biće niže od sutra, najavio je dobre vesti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Gorivo na srpskim pumpama sutra redovno menja cenu ali će ovoga puta ona da ide naniže, za razliku od prethodnih nedelja kada je naizmenično rasla cena benzinu i dizelu.

Kako objašnjava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, cena će biti promenjena ne zbog intervencije države, već zbog toga što su pale kotacijske cene derivata na berzama. U ranijim prilikama država je smanjivala i povećavala akcizu i tako donekle uticala na cenu goriva.

Na svetskim tržištima cene nafte prošle nedelje su pale, nakon tri nedelje uzastopnog rasta, jer usporavanje rasta ekonomije vodi u slabljenje potražnje za energentima. Cena barela na londonskom tržištu pala je prošle nedelje 2.6 posto, na 95.99 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3.9 posto, na 88.96 dolara. Pad cena posledica je usporavanja rasta ekonomije jer zbog toga slabi i potražnja za naftom.

Predsednik Vučić nije naglasio koliko bi cene dizela i benzina pojeftinile, pa nam ostaje da to vidimo sutra, kada će Ministarstvo trgovine na svom sajtu objaviti nove cenovnike koji će stupiti na snagu od 15 časova.

Izvor: espreso.co.rs