Cela Srbija zagleda jednu kacu kupusa: Na površini se pojavila neobična pena – Previše prskan kupus ili nešto drugo?

Sezona kiseljenja kupusa u punom je jeku. Postoji mnogo recepata i saveta za kiseljenje, neki to rade onako kako su godinama navikli, ali šta ako nešto pođe po zlu?

Jednom korisniku Reddit-a dogodilo se nešto nesvakidašnje.

Naime, objavljena je fotografija bureta za kiseli kupus na kom se vidi neobična pena, a korisnik se obratio za savet i pitao da li kupus tako treba da peni?

U jednom od komentara se navodi:

„Meni ovo deluje da ti se kupus inficirao nečim iz podruma. Ili ti bure nije čisto ili ti sud nije bio lepo zatvoren pa se neka gljivica ušunjala unutra. Slično se desi sa vinom i sa kominama od voća, dobije neku bakteriju i razvije vinski cvet koji izgleda jako slično.

Izvadi jednu glavicu i vidi da li se ukiselio. Ako se ukiselo i nakon pranja ako ima dobar ukus onda barem pokušaj da ga spaseš tako što ćeš da skineš ovu skramu odozgo pa do vrha bureta nalij sa rastvorom soli i vode i to na 10 litara vode 400 grama soli“, glasi jedan od odgovora.

„Uprkos ustaljenom mišljenu kaca sa kupusom mora biti zatvorena. Najbolje da uzmeš neku providnu foliju pa zategni preko bureta i veži kanapom a bure dopuni skoro pa do vrha. Možeš čak da staviš neku tacnu da pluta po površini rasola a u tacni istresi jednu kesicu vinobrana i pokvasi je rasolom. Vinobran će oslobađati sumpor koji će da ti dezinfikuje prazan prostor u buretu. Ovako se radi sa vinom kada imaš poluprazan sud“, stoji u drugom odgovoru.

Autor objave i fotografije je odgovorio da je kupio novo bure, ali da je kupus zalio bunarskom vodom.

„Nije inficarno sigurno, kupili smo novo bure od 120L sve lepo preprali i stavili kupus sa bunarskom vodom, stavili poklopac odozgo sve zatvorili, ali meni ovo deluje kao da je kupus previše prskan i sad oslobađa sve hemikalije“, napisao je on.

Kada su ostali pročitali da se radi o bunarskoj vodi sve je bilo jasno.

„Bunarska voda? Da sam na tvom mestu ja bih proverio tu vodu, sasvim je solidna sansa da je ta voda izvor tih bakterija“, glasi odgovor a stiglo je i obrazloženje:

„Pa u bunarskoj vodi je bila gljivica. Ne da je voda zagađena, nego taj deo koji ste uzeli za kupus vode je imao gljivice. Ovo je 1000% gljivičnl vrenje. Takođe, standardna laboratorijska analiza vode ne obuhvata gljivice. Gljivica nije bakterija, tako da bakteriološko i hemijsko ispitivanje je ne pokriva. Takođe, određene gljivice su otporne na standardne dezificijense. Ne mora da znači da je voda, možda je negde u nekoj glavici bio začetak“, poručio je jedan od korisnika u komentarima.

Izvor: espreso.co.rs