Čekaju nas 3 ledena meseca: Snega će biti više nego inače, a januar će biti najhladniji mesec

Zima nam uskoro zvanično stiže, a biće drugačija od nekoliko prethodnih – količina padavina će biti iznad proseka, posebno u decembru i februaru. Kako je saopštio naš poznati meteorolog Marko Čubrilo, treba da se spremimo na češću pojavu snega u odnosu na protekle dve zime.

Najhladniji period će verovatno biti krajem decembra, ali većim delom januara, a ukupno najhladniji mesec najverovatnije januar. Upravo u januaru je moguća pojava jakih mrazeva. Februar bi mogao da donese nešto toplije vreme, ali postoji određena verovatnoća, i to oko 40 odsto, da i ovaj mesec bude relativno hladan.

Našem delu Evrope sledi dosta promenjljiv decembar, uz česte padavine i smene otopljenja i zahlađenja.

„Kako mesec bude odmicao, a količina hladnog vazduha na severu bude rasla sve češće će hladne epizode donositi sneg i u niže predela. Sa ovakvom sinoptikom ovaj mesec bi imao značajan suficit padavina. Krajem meseca može doći do jačeg zahlađenja. U takvim uslovima jaunar bi mogao biti hladan i bogat snežnim padavinama“, najavio je Čubrilo.

Dodaje da bi februar mogao biti veoma bogat padavinama, a kako nema signala za visok vazdušni pritisak nad jugoistokom Evrope, vrlo verovatno je da bi ka nama često dolazilo do upada vrlo hladnog vazduha koji bi opet iz Rusije ovog puta direktno išao ka središnjoj Evropi, a onda u naletima i ka nađoj zemlji.

„To bi verovatno donelo relativno hladan februar bogat padavinama, ali uz moguće periode toplijeg ili na kratko relativno toplog vremena“, upozorava Marko Čubrilo.

Izvor: mondo.rs