Bura u Hrvatskoj zbog Breskvičine pesme za Evroviziju: Da li „Gnezdo orlovo“ nosi skrivenu poruku

Pevačica Anđela Ignjatović Breskvica izazvala je veliku pažnju odabirom pesme kojom će ući u trku za predstavnika Srbije za „Evroviziju“. Iako je poznata po modernom zvuku, Breskvica u poslednje vreme voli da otpeva pravi narodnjak na nastupima, a nije ostao nezapažen njeno izvođenje „Veseli se srpski rode“ u narodnoj nošnji.

Breskvica je za domaće takmičenje „Pesma za Evroviziju“ odabrala etno numeru „Gnezdo orlovo“, koja je naišla na kritike fanova na društvenim mrežama. Na Tviteru je osvanuo deo pesme, a ljubitelji muzičkog takmičenja su predvideli da „ova ostaje u Beogradu“. Dobila je i par komplimenata, i to od ljudi „koji inače ne slušaju njenu muziku“ – „Iskreno, meni je ovo super, iako je ne gotivim“.

Sada se i u Hrvatskoj podigla bura oko ove pesme, a oni su čak upleli i političku konotaciju u tekst pesme. Tamošnji mediji i deo javnosti na mrežama smatraju da peva „o vraćanju Kosova Srbiji“. „Oblak sivi sakri nebo, crne ptice ponovo. Grmi, seva, pada grad i ruši gnezdo orlovo. Tata kaže mаlom orlu: ‘Biće, sine, gotovo. Otići će crne ptice, vedro biće ponovo'“, stihovi su spomenute pesme. Jedan korisnik Tvitera objasnio je zašto smatra da Breskvica peva o Kosovu.

„Poslednja rečenica, prema mom mišljenju, u potpunosti pojašnjava nameru ove pesme. To znači da će Albanci ‘nestati’ s Kosova i da će Srbi u potpunosti imati kontrolu nad teritorijom. To znači legitimisanje masakra i etničkog čišćenja nad Albancima na Kosovu“, tumači on.

„Jeftino skupljanje glasova“, „Čak i da prođe, Eurosong neće dozvoliti takvu pesmu“, „Strava i užas“, neki su od komentara.

Breskvica se nije oglašavala povodom pomenutih navoda i tumačenja, a pre nekoliko dana je na Instagramu napisala sledeće:

„Dragi moji, pesma je izašla. Naslov je ‘Gnezdo orlovo’. Nadam se da će vam se dopasti. Svi smo se maksimalno potrudili i tek ćemo. Volite se, imajte poštovanja prema drugima, budite ljudi. Budite ponosni na to što ste iz zemlje iz koje ste i trudite se da je svima predstavite onako kako dolikuje. Volim vas i idemo dalje“, poručila je Breskvica.

Izvor: mondo.rs