Bolje od kravljeg a nije kozje: Litar mleka Slobodan naplaćuje od 20 do 50 evra – ima i listu čekanja

Prema nezvaničnim informacijama, danas na teritoriji Srbije ima svega oko 1.000 magaraca iako uzgoj ovih životinja može biti višestruko isplativ. Za uzgoj magaraca odlučio se Slobodan Simić iz Sremske Mitrovice.

Litar magarećeg mleka košta od 20 do 50 evra, a potražnja za njim višestruko je skočila jer se pokazalo kao izuzetno blagotvorno pa su kod proizvođača formirane dugačke liste čekanja.

„Za magareće mleko se smatra da je po svom sasatvu i kvalitetu najsličnije majčinom i jedino je koje čak i beba može da pije. To dovoljno govori koliko ima dobrih svojstava. Prethodnih meseci potražnja za magarećim mlekom je nikad veća – ne pitaju za cenu“, rekao je Slobodan Simić iz Prirodnog rezervata Zasavica gde ima farmu magaraca.

Ma koliko god bilo traženo magarećeg mleka nema dovoljno. Magarica daje male količine, a to je u proseku od nekoliko decilitara do par litara po danu. Ženka je gravidna (noseća) 14 meseci i tokom tog perioda ne može da se muze, kao ni nekoliko meseci nakon što na svet donose mlade.

„Magarci nisu zahtevne životinje za uzgoj. Za razliku od konja kojima treba dosta nege i vetereniarskih intervenicija, magarci su izuzetno izdržljivi. Trpe oscilacije u temperaturi, a ne zahtevaju ni posebnu ishranu. Vrlo su ispaltivi za uzgoj, ali vrlo mali broj ljudi se odlučuje na taj posao i tih životinja na prostoru čitavog Balkanksog poluostrva je sve manje“, rekao je uzgajivač Darko Saveljić.

Cena magarećeg mleka u nekim evropskim zemljama može ići i do 100 eura a upravo zbog njegovih posebnih karakteristika sir koji se od njega pravi je najređi i takođe najskuplji na svetu.

Izvor: kurir.rs