Bebi oštećen mozak prilikom porođaja? Snežana iz Vranja preživela agoniju – Guranje bebe, skakanje po stomaku i na kraju vakuum

Porodilja iz Vranja Snežana Jović (36) preživela je pravu agoniju u porođajnoj sali – kaže da je lekari umalo nisu ubili, a zdravstveno stanje njenog deteta je ozbiljno ugroženo.

Snežana i njen suprug su ceo slučaj prijavili policiji, nakon što je ustanovljeno da beba ima povredu mozga, zbog čega ih, po svemu sudeći, čeka teška borba za bebino zdravlje.

„Ne znam odakle da počnem. Kada ležite tamo na tom stolu, niste ni svesni nekakvog nasilja, samo vam je bitno da se dete rodi živo i zdravo. Sećam se svake sekunde, sećam se svake reči, sećam se agonije koju sam preživela dok je moj dečak dolazio na svet“, započinje bolnu ispovest za „Novosti“ Snežana.

Ona se porodila 16. januara. Kaže da joj je treća trudnoća bila uredna, da joj je trudnoću vodio ugledni ginekolog D. V. iz vranjske bolnice i da ništa nije ukazivalo na to da može biti nekakvih komplikacija.

„Došla sam tog jutra negde oko pola pet, moj ginekolog je bio u smeni i pregledao me je. Konstatovao je ono što sam i ja kao žena koja se ne porađa prvi put znala – da je beba još visoko i da neće porođaj tako brzo. U međuvremenu je on iz noćne smene otišao, zamenio ga je kolega Z. A. kome je asistirala ćerka N. A. koja je na specijalizaciji“, priseća se Snežana.

Porodilja u svoj muci ipak pažljivo bira reči, pokušavajući da nikog ne uvredi, a opet kroz suze priča sa koliko muka je na svet donela svoje treće dete.

„Procenili su, tačnije mlada doktorka, da sam otvorena šest prstiju, probušila je vodenjak i konstatovala da sam spremna za porođaj. Doktor je čak rekao da će sve biti gotovo za pet minuta. Nisu bili neprijatni do tog trenutka, ali po svemu sudeći nije išlo kako su planirali i tu kreće agonija. Guranje bebe, skakanje po stomaku, u sali su babice, dve čistačice… Gurali su bebu naviše i na kraju pozvali u pomoć doktorku I. Č.“, govori drhtavim glasom Snežana.

Nakon svih neuspelih pokušaja, koriste vakuum kako bi izvukli bebu. Po rečima porodilje, prvi put nisu uspeli, drugi put jedva uspevaju. Kada su konačno izvukli bebu, u sali za porođaje je nastao muk.

„Molila sam ih da urade carski rez, nisu hteli. A onda moja beba nije plakala i sestra mi je rekla da se molim i da to jedino može da pomogne. Molila sam se i krstila na stolu i onda se začuo plač, moj dečak je bio živ“, priseća se Snežana.

Međutim, tu nije kraj mukama porodilje. Usledilo je vađenje posteljice u najvećim bolovima, dobila je anesteziju, pa je posle imala još problema.

„Ušivena sam bezbroj puta, strašno mi je sve to bilo. U subotu, 20. januara, trebalo je da odemo kući i lekar pedijatar pregledao je bebu. Ultrazvuk je pokazao da jedna strana bebinog mozga nije u redu i da nas verovatno čeka borba“, govori Snežana u suzama.

Njenom suprugu je nakon te konstatacije lekara pozlilo, pa je i sam završio na urgentnoj medicini i tada su rešili da ceo slučaj prijave policiji.

„Ne treba mi ništa, neću nikakvu odštetu, samo želim da moje dete bude poslednje dete kome su naudili“, izričita je ova majka troje dece.

Tužiteljka Osnovnog javnog tužilaštva Milica Petković je rekla da je žena dala izjavu u policiji i da je naloženo prikupljanje dokaza, što je uobičajena procedura u ovakvim postupcima, te da će se svakako, ukoliko ima elemenata krivičnog dela, pokrenuti postupak.

Izvor: novosti.rs