80 kvadrata u centru grada za 63.000 evra: Detaljna računica – više se isplati graditi kuću ili kupiti stan?

Od kako su cene kvadrata stanova poskupele, neki se vraćaju trendu koji je odavno u drugom planu – gradnja kuće. Gruba gradnja kreće se od 500 evra po kvadratu, a sa kvalitetnijim materijalom kvadrat ide i do 750 evra.

Prema toj računici kuća, čak i u centru grada od 80 kvadrata sa priključcima vode, struje i gasa može da se napravi za 62.900 evra i to za tri meseca.

Uprkos pojeftinjenju materijala za gradnju cene kvadrata stanova iz meseca u mesec idu uzlaznom putanjom. Upravo to je mnoge navelo na razmišlanje da krov nad glavom sagrade sami. Prema rečima stručnjaka, kada se sve stavi na papir, ista kvadratura kuće izađe i upola manje u odnosu na stan, međutim samo u slučaju da imate svoje zemljište, jer to ne ulazi u ovu računicu.

– Koliko košta da se izgradi kuća zavisi od njene veličine. Kvadrat u gruboj gradnji se kreće od 500 evra, kvalitetniji materijal ide i do 750 evra, i tu su uključeni materijal i radnici. Priključci vode, struje i gasa, pa i kanalizacija se dodatno naplaćuju, kaže izvođač radova Dejan Milenković.

Iako na prvu pomisao za laike gradnja kuće izgleda kao preskupa investicija, kad se sve sabere, krajnji rezultat pokazuje da i nije baš tako. Dodatni troškovi osim same gradnje su kanalizacija i priključenje vode, struje, gasa, što ukupno košta oko 2.500 evra.

Struja 1.500 evra
Gas 1.000 evra
Voda 500 evra
Kanalizacija 400

Izvođač radova Dejan Milenković kaže da kuća može vrlo brzo da se završi, ukoliko se radi u kontinuitetu i da gradnju nekretnine ništa ne osporava.

„To može vrlo brzo da se završi. Naravno, sve zavisi od veličine, ali neka standardna kuća na sprat, može biti kompletno sagrađena za dva do tri meseca“ – kaže Milenković.

Najtraženije lokacije bile su u blizini planina i odmarališta, međutim, se tražnja proširila i na lokacije nadomak centra, gde se zbog dobre putne infrastrukture može stići za manje od sat vremena do centra Beograda.

Kako sagovornik Milenković kaže cene ara jesu „skočile“ ali najviše u centru gradova, dok su u manjim naseljima znatno pristupačnije. Na sajtu nekretnine.rs plac na Vračaru po jednom aru prodaje se za skoro 40.000 evra, međutim prema rečima našeg sagovornika Milenkovića, na toj lokaciji on košta i do 200.000 evra.

On napominje da je za izgradnju kuće potrebno minimum tri ara i da na manjoj parceli ne može da se počinje gradnja. Međutim, kada je u pitanju kvadratura objekta na ovoj lokaciji, naš sagovornik kaže da može da bude i do 400 kvadratnih metara, u zavisnosti od toga koliko se gradi u vis, odnosno koliko će kuća imati spratova.

Pre nekoliko meseci jedan oglas šokirao je mnoge građane, gde se u Ulici Milana Tepića, u neposrednoj blizini Bolnice Dragiša Mišović i nekoliko diplomatskih predstavništava, prodavao plac od devet ari, a cena po aru iznosila je 210.000 evra.

Slična situacija je na svim atraktivnim lokacijama u Beogradu, gde su cifre zemljišta pogodnog za gradnju u milionima. Ipak, uprkos poskupljenjima manje opštine su i dalje su znatno pristupačnije.

Uknjižen ar u centru Barajeva na sajtu nekretnine.rs prodaje se za 1.070 evra, dok se nadomak ovog mesta, u mestu Boždarevac ar može naćći i za 710 evra. Na opštini Vranić, gde stanovništvo uglavnom živi u kućama, ar košta 1.600 evra i pogodan je za gradnju. A nešto bliže u Jajincima, ta cena dostiže čak 4.000 evra.

Izvor: blic.rs