Žuto zlato koje rešava brojne zdravstvene probleme: Ovaj začin je najbolji lek za vaš organizam

Kurkuma je zeljasto rastinje koje potiče iz Južne Azije i pripada porodici đumbira, a njena lekovita svojstva su magična.

Od njenog korena se pravi jak žućkasti začin, koji je rezultat sastojaka kurkume.

Kurkuma je puna vitamina i minerala, sadrži gvožđe i mangan, vitamin B6, kalijum i dijetalna vlakna. Štiti jetru, poboljšava varenje, smanjuje nadutost i obnavlja crevnu floru. Deluje na gljivične infekcije, tako da može pomoći u borbi protiv kandide.

Njegove aktivne supstance imaju samo anti-inflamatorna i antioksidativna svojstva, a mnogi naglašavaju njegov potencijal kao dodatak terapiji protiv raka, HIV-a, dijabetesa, artritisa, Alchajmerove bolesti i različitih alergija.

Mlevena sveža kurkuma ima jak zemljani ukus, dok se u posuđu za kuvanje intenzitet gubi i daje ukus gorčine i biberastu aromu. Kada se koristi kao svež narendan začin u kuvanju, on zadržava gorko-ljuti ukus.

Važno je znati da je osetljiv na svetlost, tako da ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mestu do 6 meseci, jer tada gubi svoja svojstva.

U kineskoj narodnoj medicini, vekovima se koristi za probleme sa slezinom, jetrom i stomakom. Pročišćava i jača krv, snižava visoki krvni pritisak i Kinezi je smatraju dobrom biljkom za žene, jer stimuliše rad materice i ublažava menstrualne bolove.

Prirodna indijska medicina Ajurveda je odavno prepoznala njene posebne antioksidativne osobine koje jačaju imuni sistem. Lekari je preporučuju kao prečišćivač krvi, tonik za želudac i problematičnu kožu. Pored toga, rešava probleme sa jetrom, kao što su žutica i infekcije urinarnog trakta.

Ova biljka je odlična u borbi protiv depresije, poboljšava rad mozga i leči dijabetes. Studija iz 2012. godine pokazala je da je kurkuma efikasna protiv artritisa.