Zoran se preselio u Dablin i sada poručuje svima: Ko hoće da zaradi, mora da radi po 12 sati, nedeljom i praznicima

Zoran Milosavljević iz Pule odlučio je da se preseli u Dablin. Tamo vozi taksi, a tim poslom želeo je da reši finansijske probleme u koje je upao kao preduzetnik.

„Kad sam stigao u Irsku radio sam bilo šta što se moglo raditi, paralelno sam gurao tri posla. Razmišljao sam u kom smeru da idem da bih bio fleksibilan s odlascima svojima u Hrvatsku i da mogu da pratim svoje goruće obaveze. U tome mi je dosta pomogao jedan dugogodišnji prijatelj koji mi je sugerisao da probam s taksijem. I tako sam krenuo u tom pravcu“, objasnio je Milosavljević.

Na pitanje je li zarada tamo dosta veća, odgovara da u Dablinu ima mnogo taksista, ali ima posla za sve tokom čitave godine jer kod putnika postoji navika vožnje taksijima zbog lošeg javnog prevoza.

„Taksista može da organizuje svoje vreme i ukoliko želi, tada ima prilike da zaradi mnogo više. Da se može s nekoliko vožnji zaraditi i otići na spavanje – to je mit. Onaj ko želi da zaradi mora da bude spreman da radi prosečno 12 sati, noću, nedeljama i praznicima. I tek se onda može biti zadovoljan zaradom“, otkrio je.

Inače, lokalna uprava je saopštila da im nedostaje 1.600 taksista u Dablinu. Naglašava da su ljudi zainteresovani za ovaj posao zbog novca, ali budući da radno zakonodavstvo omogućuje da rade više poslova – nekima je to samo povremeni posao čime obogaćuju kućni budžet.

Na pitanje pod kojim uslovom bi se vratio u Hrvatsku kaže da bi to već sutra učinio kada bi mogao da zaradi samo pola novca koji može da zaradi u Irskoj, ali i da ne mora nužno da se bavi privatnim preduzetništvom.

Izvor: kurir.rs