Zoran Radojičić otkrio zbog čega je u bolnicama trenutno 22 dece i 5 beba: Pojavili su se novi simptomi – evo zbog čega deca obolevaju

Lekar i gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić izjavio je da ni bebe ni mala deca nisu imune na kor.na virus. Zašto su sada i oni pacijenti bolničkih ustanova i šta će biti sa vrtićima i predškolskim ustanovama, kaže sledeće:

– I deca obolevaju, ali samo ona koja imaju smanjen imunitet. Imamo 22 pacijenta, o kojima brinu sjajni lekari. Deca još uvek nisu rizična grupa, ali moramo voditi računa i o tome, jer evo ima slučajeva, ali kor.na virus napada samo decu koja imaju ukombinovanu neku bolest, pri čemu je njihov imuni sistem znatno slabiji u odnosu na zdravu decu.

– Nemamo sve podatke o vir.su i on iznenađuje nauku, i sa simptomima koji se javljaju kod dece. Rizik za decu nije za preteranu brigu, ali oprez je neophodan.

Roditelji koji sumnjaju da dete ima simptome, odnosno, ako na primer, dete ima temperaturu 37,2, treba da odlaze kod svog doktora, a ne u bolnice jer se u bolnicama ne obavljaju testiranja, apeluju iz nadležnih ustanova.

Deo najmlađih koji se leče imaju i druge bolesti, dva su ozbiljna hematoonkološka pacijenta, kardiološka i neurološka. Bebe imaju svoju kliničku sliku i na rentgenu upalu pluća.

Pacijenti su sa ozbiljnijom kliničkom slikom u odnosu na prošli talas razboljevanja.

Izvor: kurir.rs