Zoran i Danijela gaje biljke, a od samo 10 ari dobije se više od 2.000 evra – ulaganja su minimalna, a zarada na zavidnom nivou

Dobar izvor dodatne zarade, čak i način za samostalan posao može da bude uzgajanje lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, čak i na malim parcelama. Ulaganja u proizvodnju lekovitog i začinskog bilja nisu velika, a zarada je više nego solidna, govore proizvođači.

Tokom sezone od nevena na 10 ari može se zaraditi oko 1.000 evra, a od belog sleza čak 2.000 evra, dok su ulaganja za započinjanje proizvodnje minimalna.

Za 10 ari zemljišta na kojem bi se uzgajao neven potrebno je oko 300 grama semena, čiji kilogram košta 4.000 dinara.

U zavisnosti od površine koja se zasadi, kao što su neven i beli slez, može da se prihoduje i po 10.000 evra. Među proizvođačima lekovitog bilja je i 15. zadrugara u Zaplanju, koji rade u okviru udruženja “Zasad”.

Predsednik udruženja, Zoran Ilić priča da na površini od 15 hektara ove porodice uzgajaju neven, valerijanu, beli slez, matičnjak, artičoku, bosiljak. Mehanizaciju su dobili od države, a kupce sami nalaze.

– Od lekovitog bilja može dobro da se zaradi, a ulaganja nisu velika. Radi se od proleća do kasne jeseni, u zavisnosti koja biljka je u pitanju. Sarađujemo sa firmama koje otkupljuju lekovito bilje, čajeve, ali i sa Institutom “Josif Pančić”.

– Uvek unapred dogovaramo minimalnu cenu, koja može da bude veća, po kojoj će otkupiti naše bilje, tako da okvirno znamo zaradu. Imamo veliki broj kooperanata, dugo godina poslujemo i zadovoljni smo – kaže Ilić.

Danijela Ilić, njegova supruga kaže da se od belog sleza može dobro zaraditi. Iako Zoran radi u firmi i ovo mu je dodatni posao, a Danijeli je ovo primarni posao u kojem uživa. Država daje podsticaje za ovakvu vrstu poljoprivredne proizvodnje, pa je, primera radi, ovo udruženje dobilo mašine za rad.

Izvor: alo.rs