Životne lekcije za sva vremena: 10 stvari kojima treba da naučite dete do 10 godine

Roditeljstvo nije toliko komplikovano, koliko s vremena na vreme zna da bude izazovno. Svaki roditelj želi da svoje dete nauči da razlikuje dobro od lošeg, da ga čuva od zla, želi da se uklopi u društvo, ali da to ne radi pod svaku cenu, nego da poštuje „pravila igre“. Dobro, možda i nije sve baš uvek tako jednostavno, ali u duhu jednostavnosti donosimo vam 10 bitnih životnih lekcija koje biste trebalo da primenite u vaspitanju deteta do njegove desete godine.

Biti dobar jedno je od najvažnijih postignuća: Dobijanje na primer dobrih ocena na ispitu je odlično, ali ono što je veoma važno jeste to kako postupamo s ljudima, uključujući samog sebe – i da smo puni ljubavi i ljubazni.

Postoji i više nego dovoljno ljubavi za sve: Ako imate jedno dete, naučite ga da vi možete jednako da volite i njega i njegovog oca/majku. Ako ih imate više, objasnite detetu da imate dovoljno ljubavi za njega, njegovu braća ili sestre, kao i za vašeg supruga/suprugu.

Vaše telo, i sve vezano za njega, predivno je: Tačka.

Dobro se brinite o svom telu: Neka bude čisto. Hranite ga dovoljno, ali ne previše. Pazite da bude zdravo i snažno. Vaše telo je dobro prema vama. Samo razmislite o svim stvarima koje vam omogućuje da radite kao što su trčanje, skakanje, grljenje, čak i jedenje deserta. Sve to objasnite svom detetu.

Svi smo mi posebni: Svi smo talentovani za različite stvari, imamo različite talente. Naučite dete da ne mora biti najbolje u bilo čemu, neka samo radi najbolje što može.

Nikad niste sami: Objasnite detetu da čak i kad je samo, recimo u svojoj sobi, vi uvek mislite na njega i volite ga.

Važno je deliti s drugima: Naučite dete da je dobro deliti igračke, ideje, učiti drugu decu kako da naprave nešto što ono već znate, na primer zavezati pertle na cipelama.

U redu je ponekad reći „ne“: Naučite dete i da je, ako postoji neka igračka koju ne želi da podeli s drugima jer mu je posebna, poput nekog dara od bake, u redu reći „ne“. Objasnite mu da ne mora uvek i svima govoriti „da“, ali da bude ljubazan kada govori „ne“.

Važno je poštovati roditelje: Objasnite mu da sve što radite radite jer ga volite i želite da bude na sigurnom, da odraste i ima najbolji mogući život. Kako biste podstakli dete da vas poštuje, budite mu primer – odnosite se s poštovanjem i prema sebi i prema drugima.

Voljen si bez obzira na sve!

Izvor: stil.kurir.rs