Životne lekcije poznatog psihologa: „Luksuz nije imati puno novca, već buditi se sa osmehom“

Luksuzom se smatra sve ono materijalno, pa zato ceo život jurimo za novcem i materijalnim obiljem, gubeći iz vida jednu veliku istinu, najveći luksuz u životu nije skup stan i doba auto – već mogućnost da živimo po sopstvenim pravilima i onako kako samo nam odgovara.

Pod luksuzom ne spadaju ni šminka, ni restorani, ni visoke štikle. Pravi luksuz je živeti kako ti se sviđa. U udobnim cipelama i bojom ruža koji ti se dopada ili uopšte bez šminke. Jesti ono što voliš, družiti se s onim s kim ti je lepo, biti zajedno iz ljubavi, a ne zbog osećaja dužnosti.

Šestogodišnja ćerka moje prijateljice ceo svoj mali život nosi u goste svoju kašičicu. Može da sebi dozvoli luksuz da jede kašikom koja joj se dopada. Njena majka se toga stidi i svaki put pokušava da se opravda. A ja sam počela da nosim na izlete svoje posuđe i escajg, jer ne volim da jedem iz plastike.

Luksuz je kada naučimo da se ne nerviramo oko stvari koje ionako ne mogu da se promene. Porazi su deo života i tako ih treba prihvatiti. Onaj ko nauči da tako gleda na život, može da kaže da živi u luksuzu. Luksuz znači imati mogućnost izbora, da sama odlučuješ gde ides i kada. Niko drugi nema pravo da kreira tvoj život i izbore, do tebe same.

Luksuzan život je živeti po svojim pravilima. Ići ka svojim ciljevima. Ne tražiti opravdanja. Ne podilaziti. Ne pravdati se za svoje izbore, svoje snove, interesovanja.

Izvor: stil.kurir.rs