„Žeželj“ – most nade

Mnogi za staro ime, a fondacija „Novi Sad 2021“ za novo. Podrška iz nekih gradskih institucija i udruženja
KAKO se približava dan svečanog puštanja u saobraćaj novoizgrađenog Žeželjevog mosta u Novom Sadu, na internet stranicama otvorena je neformalna diskusija o „najprikladnijem“ imenu budućeg mostu na Dunavu.

Veliki broj učesnika zalaže se da most zadrži stari naziv, a među ponuđenim imenima je i predlog Fondacije „Novi Sad 2021“ – Most nade.
Novi Sad je, podsetimo, sloganom „Za nove mostove“ pobedio u Briselu za prestižnu titulu Evropske prestonice kulture.

Direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković kaže da je ovaj predlog u skladu sa vizijom Fondacije da Novi Sad u budućnosti bude jedini grad u Evropi koji nazive svojih mostova vezuje za duhovne vrednosti: veru, ljubav i nadu, kao dušu ne samo evropske civilizacije, ali i za građanske vrednosti: slobodu, pravdu i jednakost, kao temelje moderne Evrope.

– Verujemo da će naš grad, sa toliko porušenih mostova u svojoj istoriji, konačno dobiti trajne vrednosne podsetnike da je Novi Sad mesto u kome ove naizgled različite vrednosti, kroz nazive mostova, spajaju ljude da žive u harmoniji i blagostanju – rekao je Milenković.
Po nekim mišljenjima, naziv „Žeželjev most“ nikada i nije bio zvaničan, već su ga tako, iz poštovanja prema projektantu, nazvali sami Novosađani.

PODRŠKA

Inicijativu da novi most na Dunavu ponese ime Most nade podržale su pojedine gradske institucije, udruženja i istaknuti pojedinci.