Zašto se neke žene zapuste i „zbabošu“, dok druge izgledaju lepo i u šezdesetima

Odavno smo shvatili da starenje ne znači propadanje. Mnoge žene šezdesetih godina izgledaju veoma lepo, negovano i atraktivno.

Ali šta se događa sa onim ženama koje s godinama postaju sve više zapuštene i nesrećne?

Mnoge od ovih „zapuštenih“ ili „zanemarenih“ žena će reći: „Da imam novca, izgledala bih jednako dobro kao ta i ta!“ Ali to uopšte nije tačno. Novac nema nikakve veze sa izgledom, a evo sa čim ima:

LIČNA NEGA: Navike su veoma važne. Naročito one nasledne navike. Naime, ako je majka imala naviku da se redovno brine o sebi, odlazi kod frizera, šminka se, odlazi na manikir, pedikir, tada ćerka u većini slučajeva stiče iste navike.

Ako je majka bila žena koja nije mnogo brinula o svom izgledu, vrlo je verovatno da ćerka neće obraćati previše pažnje na svoj izgled, mada uvek postoje izuzeci.

Da li je problem u prevelikoj brizi? Svi imamo problema. Niko na ovom svetu ne živi bezbrižno, a razlika je u tome ko ih razume i kako se nose sa tim problemima.

Postoji izraz koji bismo svi trebali naučiti kao mantru: „Želja rađa na hiljade načina, a nesposobnost rađa hiljadu prepreka“.

Nesposobnost da se brinete o sebi, lenjost, apatija, sumnja u sebe, nedostatak samopoštovanja – sve je to razlog što se neke žene zanemaruju, ali to su i problemi koji zahtevaju pomoć psihologa ili psihijatra.

Koje žene se dobro brinu o sebi? To su žene koje žive u gradovima, one koje rade u kancelarijama, obrazovnim institucijama, klinikama, robnim kućama, salonima lepote.

Stalna komunikacija sa klijentima čini ih lepima i negovanima – jer je to njihova lična karta.

Koje žene se ne brinu dobro o sebi? To su uglavnom žene koje žive u ruralnim područjima, u malim selima. Kreću se samo u bliskim krugovima, često brinu o domaćinstvu, nemaju dovoljno vremena da se brinu o sebi, da odlaze kod frizera, šminkaju se, posvećuju sebi, a nemaju potrebu ni da izgledaju lepo …

Da li vam treba novac da biste izgledali dobro? Ne! Svaka žena koja se dobro brine o sebi reći će vam da novac nije potreban. Prava krema koja hidrira kožu nije skupa, uostalom, dovoljno je kupiti kokosovo ulje ili maslinovo ulje za negu lica i tela.

Domaće maske za lice uvek su efikasnije od kupljenih, kosu možete sami farbati, raditi manikir, pedikir, uklanjati dlake sa lica i tela…

Kao što je Chanel jednom lepo primetila: „Ne postoji ružna žena, samo lenja“.

Što se tiče brige za porodicu: Nema bolje lekcije za decu od zadovoljne, brižne i srećne majke. Kada deca vide da je njihova majka negovana i lepa, ponosna su na nju i ona im je primer. Samopoštovanje nije narcizam i sebičnost, to je život!