Zarađuju i do 45 000 dinara za 15 dana: Evo kako izgleda branje malina na + 40

Jedan od najtraženijih poslova poslednjih godina jeste sezonsko branje malina. Ponuda i potražnja su velike, a dnevnice su zadovoljavajuće.

Cena za branje malina je 300 dinara po satu, dok se u pojedinim krajevima plaća po kilogramu. Međutim, sve bi bilo idealno da nisu tako visoke temperature. Visina temperature u hladu iznosi 38 stepeni ovih dana, a berači malina rade bez prestanka.

„Ne radim nigde i imam dvoje dece. Imam ćerku studenta u Nišu i novac koji zaradim dobro mi dođe za njeno školovanje. Inače, nije teško, ustvari, navikne se čovek i na ovu vrelinu. Upekne sunce, ali se polivamo vodom, imamo česte pauze i tako prođe dan“, priča Goca.

„Počinjemo ujutru oko pola 6 ili 6 sati, oko 9, pola 10 je doručak, u podne pravimo pauzu za kafu, a posle nastavljamo rad do 19 časova“, govori još jedan radnik.

I pored toga što je cena sasvim korektna da berači mogu za 15 dana da zarede i 45 000 dinara, proizvođači malina i dalje ostaju bez radnika. Tome doprinose velike vrućine koje su u malinjacima jedva izdržive.

Izvor: telegraf.rs