Za putovanja do 3 dana povratak bez testa: Evo ko ne mora da se testira da bi ušao u Srbiju

Odluka da svi građani Srbije mogu da uđu u zemlju uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, a ako ga nemaju, biće u kućnoj samoizolaciji 14 dana, ostaje na snazi.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, ovo se ne odnosi na decu do 12 godina starosti, ali i na naše državljane koji borave u inostranstvu manje od 72 sata, odnosno tri dana, a nemaju nikakve simptome.

– Odluka da naši državljani koji su boravili u inostranstvu kraće od tri dana ne moraju da se testiraju, niti budu u kućnoj izolaciji, svakako će olakšati, pre svega, poslovna putovanja i angažmane. A kada su ostala putovanja u pitanju, pre svega turistička, svima je u interesu da se što više olakša procedura ulaska u zemlju, ali na prvom mestu moramo voditi računa o bezbednosti i zdravlju građana – rekao je ministar turizma Rasim Ljajić.

Krizni štab je Vladi Srbije dao i preporuku da se od 1. juna u potpunosti otvore granice sa Crnom Gorom, BiH, Severnom Makedonijom i Albanijom, ali, još nije tačno definisano šta će to tačno podrazumevati.

– Razmatra se opcija da se svima koji su u ovim zemljama boravili najmanje 14 dana omogući da uđu u Srbiju bez testiranja ili kućne izolacije. To znači da se to odnosi ne samo na državljane tih zemalja već i za naše državljane koji su u nekoj od tih zemalja proveli minimum dve nedelje. To bi značilo i da, ako odete na more u Crnu Goru, treba da tamo ostanete najmanje 14 dana da se ne biste testirali ili išli u samoizolaciju po povratku – otkrio je za Kurir izvor blizak kriznom štabu.

Prema protokolu ulaska u našu zemlju, koji je usvojila Vlada Srbije, stranim državljanima dozvoljen je ulazak ako poseduju negativan test na koronu ne stariji od 72 sata kao i dozvolu za boravak ili tranzit kroz Srbiju, koju izdaje radno telo Vlade. A od ove odluke izuzeta su deca stranih državljana do 12 godina, posade teretnih motornih vozila, železničkih vozila i vazduhoplova, humanitarni konvoji, i oni iz pograničnog područja koji rade u Srbiji.

Izvor: kurir.rs