Za ove prekšaje u Grčkoj oduzimaju dokumenta i registarske tablice

Ako ste na odmoru u Grčkoj kažnjeni od strane policije zbog nekog saobraćajnog prekršaja, možda nećete biti jako nervozni, platićete kaznu i bićete oprezni u budućnosti da ne napravite grešku. Ali ono što će vas sigurno zamisliti je da prema novom zakonu objavljenom prošle godine za neke prekršaje u saobraćaju policija u Grčkoj čak može da vam oduzme dokumenta i da vam oduzmu tablice.

Sada više nije moguće platiti kaznu na licu mesta ili u roku od 10 dana do 50% smanjenja kazne, već morate platiti punu kaznu.

Sada je uobičajeno da se oduzmu registarske tablice vozila. I gore je ako to radite preko vikenda. Moraćete da sačekaš do ponedeljka.

Prema novom rigoroznom zakonu koji je na snazi u Grčkoj prošle godine, tablice se vraćaju nakon plaćanja kazne za nepravilno planiranje, a vozač dobija zabranu vožnje vozila na određeno vreme. Za strane državljane zabrana upravljanja prestaje na dan kada moraju tehnički napustiti teritoriju Grčke. Tada im se vraćaju tablice. Naravno, treba da dokažete tačno kada se vaša smena završava.

Za ove saobraćajne prekršaje može da vas se oduzmu i dokumenta ili registarske tablice:

* Korišćenje mobilnog telefona dok vozite bez bežičnih slušalica u automobilu

* niste vezali pojas

*vožnja motorom bez kacige

* bacanje opušaka i sličnih objekata koji mogu izazvati požar ili nezgode ili zagaditi okolinu

* parkiranje na mestima gde je pristup rampama za osobe sa invaliditetom ili mestima namenjenim za parkiranje invalidima onemogućen

* vožnja (čak i kraća) u traci za zaustavljanje na autoputu

* kršenje propisa kojim se reguliše prevoz dece