Za novu školsku godinu koja počinje 1. septembra postoje tri opcije – jedna uopšte neće odgovarati roditeljima

Epidemiološka situacija u Srbiji i dalje nije tako dobra, predstoji nam najava drugog talasa koronavirusa na jesen, ali tu dolazi i 1. septembar, početak nove školske godine i dan kada se đaci i nastavnici vraćaju u škole.

Još uvek nije precizirano kako će se to tačno odvijati, ali za sada postoje ove tri opcije koje su moguće:

1. Održavanje nastave u školi

Prva mogućnost jeste da se vrati normalna verzija održavanja nastave, odnosno da đaci idu u školu. Da bi se sve odvijalo kao što treba, potrebno je da dođe do značajnog pada broja zaraženih i da epidemiološka slika bude bezbedna.

Ako ne postoji mogućnost za dalje širenje virusa verovatno je da će đaci redovno biti u svojim klupama, ali i da će ove jeseni obavezno nositi i zaštitne maske. Još uvek ostaje pitanje da li će nastavnici i đaci zakoračiti 1. septembra u svoje učionice zavisi isključivo od epidemiološke situacije.

2. Malo kod kuće i malo u školi

Postoji mogućnost i da đaci svoje radno okruženje smenjuju na svake dve sedmice. Dakle, da dve nedelje nastavu prate od kuće, a da onda naredne dve nedelje idu u školu kako bi odgovarali, radili vežbe i konsultovali se sa nastavnicima o svemu što im je potrebno. Takođe, ako budu na radnom zadatku u školi poštovaće se sve epidemiološke mere, biće znatno manji broj đaka po učionicama, a neće imati ni druga iz klupe.

Ministar prosvete Mladen Šarčević nedavno je izjavio:

– Ukoliko virus bude prisutan, a pandemija jenjavala, spremamo se za kombinovani model. To praktično znači da bi đaci imali onlajn nastavu, ali i svaku drugu nedelju dolazili u školu, kako bi radili vežbe, dodatne konsultacije, odgovarali. Praktično provodili nastavnu nedelju na koju su inače navikli.

On je pojasnio da bi uz poštovanje epidemioloških mera to praktično značilo da su jedne nedelje u školi, na primer, prvi i treći razred srednje škole, a narednih sedam dana drugi i četvrti.

– Organizacija nastave, pa i kombinovanje nije problem za starije osnovce, srednjoškolce i fakultetlije. Posebna pažnja je usmerena na najmlađe đake, odnosno na one od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koji ne mogu da budu sami kod kuće – istakao je tada ministar.

3. Vanredna varijanta

Ukoliko jesen dočekamo sa drugim talasom virusa i ako se epidemija ne smiri, ne preostaje ništa drugo nego da se nastava održava onlajn kao što je to bilo i krajem prošle školske godine.

Časovi se trenutno snimaju tokom leta i sve će biti spremno ukoliko bude bilo potrebno da se ponovo uči od kuće. Ipak, ono što može da bude problem jeste kako će da se vrši ispitivanje i ocenjivanje s obzirom na to da nastavici i đaci nisu u mogućnosti da se susretnu “oči u oči” i tako razmene znanje.

Ovo jeste i najbezbednija varijanta ukoliko i dalje bude velika cirkulacija virusa, ali sa druge strane ova varijanta nimalo ne odgovara roditeljima:

– Od same mogućnosti da mi deca ostanu u kući i da imaju onlajn nastavu već me boli glava. To je bilo moguće u kraćem periodu, ali na duže… Deca će možda da polude, a mi roditelji sigurno. Ne znam da li da im kupujemo sveske i olovke ili laptop. Da li da biramo sveske po njihiovom ili našem ukusu, jer nisam sigurna ko će više da ih koristi – rekla je majka jednog osnovca i jednog srednjoškolca.

Za sada, đacima ostaje samo da odmore još malo do početka nove školske godine, a radnicima u prosveti i roditeljima da se pripreme za svaki od mogućih scenarija koji se očekuju na jesen.

Izvor: blic.rs