Za malu Mariju roditelji ne pitaju: Ostavili su je u porodilištu, mnogi bi da je usvoje, ali majka će imati još jednu šansu

Roditelji male Marije, koju je majka rodila 4. avgusta i ostavila u porodilištu u Vranju, nisu se predomislili, odnosno nisu izrazili želju da je odvedu u svoj dom, nisu se čak ni interesovali.

Zaposleni na neonatologiji kažu da se to verovatno neće ni desiti, jer na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva mogu da procene kada će se roditelji predomisliti i doći po svoje dete. U ovom slučaju, tako, nisu optimistični.

S druge strane, sudbina male male Marije potresla je Srbiju, pa su već počeli da se javljaju parovi koji žele da je usvoje. Nadležni iz oba centra – Trgovišta i Vranja, međutim, kažu da procedura usvajanja sledi mnogo kasnije i da je dosta složena. Praksa u Vranju pokazuje da deca napune i godinu dana, pre nego što budu usvojena.

Marija sedmo dete

Porodica male Marije živi u Trgovištu, i u njoj ima šestoro dece. Prema navodima nadležnih iz Centra za socijalni rad u ovom mestu, ta porodica je poznata ovoj ustanovi i korisnici su socijalne pomoći.

Kako saznajemo, roditelji nemaju stalno zaposlenje, a otac povremeno radi na građevini u Beogradu ili drugim većim gradovima u Srbiji. Majka je, kako smo već pisali, odluku da bebu ostavi u porodilištu upravo i pravdala siromaštvom.

Prvih mesec dana provešće u porodilištu

Mala Marija, koju od milošte zovu Mara, nakon što napuni mesec dana, verovatno će prvo otići u hraniteljsku porodicu, pa tek onda na eventualno usvajanje.

Milena Kostić Nedeljković, direktorka Centra za socijalni rad u Trgovištu, kaže da je njihova ustanova upoznata sa slučajem.

– Preduzeli smo sve potrebne mere iz naše nadležnost – kratko je rekla direktorka, ne želeći da govori o detaljima.

Dragana Arsić, direktorka Centra za socijalni rad u Vranju, navodi kakva je praksa u slučaju kada roditelji ostave svoju decu.

Majci još jedna šansa da se predomisli

– Prvo uzimamo izjavu još dok je majka u porodilištu o tome da li ona želi ili ne da brine o detetu. Posle dva meseca, obavimo još jedan individualan razgovor i uzmemo izjavu od majke, a ukoliko se ona i drugi put izjasni da ne želi da brine o detetu, pitamo je za razloge. Ako su razlozi materijalne prirode, nerešeno stambeno piatnje, ekonomska situacija i slično, pokušavamo da pomognemo. Ako ni to ne urodi plodom preuzimamo brigu o toj deci – objašnjava Arsićeva.

Kako dodaje, u roku od mesec dana postoji mogućnost za preuzimanje deteta iz bolnice, Centar piše rešenje o starateljstvu i pronalazi hraniteljsku porodicu.

Aleksićeva tvrdi i da je Vranje grad sa razvijenim hraniteljstvom, kao i to da ovdašnji centar dobro sarađuje sa onim u Trgovištu u ovakvim situacijama.

– Za sada nas još niko nije kontaktirao iz Trgovišta, ali kada oni ne mogu da obezbede hraniteljsku porodicu, mi nalazimo rešenje – kaže ona.

U vranjskom porodilištu 11 beba ostavljeno za pet godina

Prema rečima Arsićeve, za poslednjih pet godina ostavljeno je 11 beba u porodilištu u Vranju, a razlozi su najčešće izostajanje podrške majkama od strane najbliže okoline, što je propraćeno i lošom ekonomskom situacijom.

Izvor: blic.rs