Vuk Jeremić ženi prebacio na račun 800.000 dolara, Rokfeler: Odakle lideru Narodne stranke ovoliki novac

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i bivši šef diplomatije, za pet godina je sa svog deviznog računa na račun svoje supruge Nataše Jeremić uplatio 800.000 dolara, otkriva Kurir.

Jeremić je, prema rečima izvora našeg lista iz NS, a koji je imao uvid u finansijske transakcije svog šefa, od 2013. do kraja 2017. svojoj ženi, dok je boravila u Njujorku, uplaćivao enormne sume novca. Najmanja pojedinačna uplata iznosila je 50.000 dolara, a najveća čak 150.000 dolara.

– Ranije se šuškalo o tome, ali smo se neprijatno iznenadili kada smo došli do traga o uplati novca supruzi Nataši. Za pet godina Jeremić je sa svog na ženin račun prebacio 800.000 dolara. Nataša Jeremić je tada boravila u Njujorku – kaže izvor našeg lista.

Prva uplata je izvršena, navodi, u decembru 2013. i iznosila je 50.000 dolara.

– Tokom 2014, Jeremić je supruzi tri puta prebacio novac i svaki put je to bilo po 50.000 dolara. Tokom 2015. bile su četiri uplate – u januaru, martu, septembru i novembru. Tri uplate su bile opet po 50.000 dolara, a jedna, ona iz septembra, iznosila je 60.000 dolara – kaže izvor našeg lista iz Jeremićeve stranke i dodaje:

– Uplate su se nastavile i 2016. i te godine joj je Jeremić, od kraja januara do sredine avgusta, prebacio na račun 240.000 dolara. U 2017. bila je samo jedna uplata, i to u aprilu od 150.000 dolara.

Na šta je pomenuti novac odlazio, isključivo je stvar porodice Jeremić, ali pitanje je kako je lider NS i bivši šef diplomatije zaradio taj novac.

Prema rečima Ivana Ninića iz Centra za vladavinu prava, sav Jeremićev prihod morao bi da bude predmet njegove poreske prijave u Srbiji, tako da bi Poreska uprava mogla da obavi postupak kontrole njegovih prihoda kao fizičkog lica i utvrdi osnov sticanja tog novca.

– Koja god da je suma u pitanju, ona bi morala da bude predmet pojedinačne poreske prijave. Poreska uprava ima instrument da izvrši kontrolu prometa po tekućem računu svakog državljanina RS. Na osnovu toga može da pokrene postupak kontrole, pozove Jeremića kao poreskog obveznika da da izjavu i da razjasni odakle mu taj novac. O tome se potom sastavlja zapisnik i preduzimaju određene mere – da li krivična ili prekršajna prijava – kaže Ninić, kao i da bi Poreska danas, posle pisanja Kurira, mogla da uđe u Jeremićeve račune, proveri ih i pozove ga da objasni poreklo novca.

– Poreska uprava ima softver pomoću kog pristupa svakom pojedinačnom računu svih nas i može da izlista sve transakcije – dodaje on.

Izvor: kurir.rs