Vrste glavobolje i kako da ih izlečite!

Pronađite vrstu glavobolje koja vas proganja i uklonite uzroke i simptome.

Razlozi za glavobolju nije uvek lako otkriti, posebno kada je u pitanju dehidracija ili nedostatak sna što može biti glavni krivaci zašto se osećate kao čekić da vas udara u glavu. Međutim, ponekad ne možemo biti potpuno sigurni zašto nas boli.

Iza glavobolje su ozbiljne bolesti poput visokog krvnog pritiska, krvarenja glave ili tumora.

Glavobolje se razlikuju od mesta bolova, a ovo su najčešće:

Pojavljuju se na pola glave

Veoma je teško i traje do 72 sata, ali nije opasno. Bol pulsira od umerenog do jakog intenziteta. Ponekad to može biti uzrok mučnine i osetljivosti na svetlost i buku. Potrebno je da uzeti jedan lek za glavu, odmah kad se osećate prve simptome, i da mirujete u zamračenoj i tihoj prostoriji.

Kružni bol nad čelom i oko cele glave

Kod ove glavobolje imate utisak da vas neko steže obručem. Intenzitet je umeren, a najčešće je uzrokovan stresom. Najbolji lek je da zatvorite oči, malo odmorite, a ako imate više vremena i pola sata sna.

Kapak vam je otečen i sa te strane lica osećate bol

Nažalost, ova glavobolja može biti jaka i može trajati do čitavog meseca. Javlja se u određenim periodima godine i praćena je zapušenim nosem, crvenilom oka i natečenim kapkom. Za razliku od gore pomenutih glavobolja, ovde pomaže povećana mobilnost, a ne mirovanje.

Bol uz dužinu čela

Najverovatnije je to glavobolja uzrokovana zapaljenjem sinusa. Najbolja pomoć je vrući tuš i inhalacija.

Bol na zadnjem delu vrata i temenu

Najčešće se javlja tokom dugog sedenja ili eventualnih problema sa kičmom i vratom. Napravite neke blage pokreta pomeranja vrata, ustanite i protegnite se.

Bol na slepoočnicama

Često je ova bol u praćena sa bolovima u ušima kao i teškoćama otvaranja i zatvaranja usta (možete čuti i pucanje vilice). Probajte lek za glavobolje, ali ako vam to ne pomogne, dobro bi bilo kontaktirati doktora.