Vozila preplavila auto placeve, kupci imaju veliki izbor: Korona virus podiže cene polovnih automobila

Nakon izbijanja pandemije uvoz polovnjaka je znatno opao, a poznavaoci tržišta polovnih automobila u Srbiji upozoravaju da bi jesenji talas korone mogao da donese i povećanje cena korišćenih automobila. Velika količina automobila kupuje se preko specijalizovanih auto-sajtova, odnosno od privatnih lica, a delom i sa auto placeva.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom polugođu ove godine je uvezeno za 30% manje polovnih automobila nego u istom periodu 2019. godine, tako da su i naši auto-placevi prilično ispražnjeni. Slična situacija je i na evropskom tržištu, gde su cene polovnjaka već povećane.

U Evropi je sada tražnja za polovnim automobilima veća od ponude, jer se mnogo Evropljana, zbog srezanih finansija, radije odlučuje za polovne nego za nove automobile. Takođe, mnogi koji su ranije uglavnom koristili javni prevoz sada se, usled straha od širenja zaraze, odlučuju da kupe stariji polovni automobil.

Ovo potvrđuje i Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova.

– Na evropskom tržištu su poskupeli polovnjaci zbog pandemije. To povećanje ide od 1.500 do 2.000 evra, u zavisnosti od modela – izjavio je Petrović.

On očekuje da će se to poskupljenje preliti i na srpsko tržište, mada se, kako dodaje, do sada cene polovnjaka kod nas nisu bitnije promenile u odnosu na period pre korone, iako se očekivalo da će pasti.

U martu i aprilu prodaja polovnih automobila gotovo da je stala, ali se nakon ukidanja vanrednog stanja ona vratila na nivo pre epidemije.

– U toku maja i juna potražnja se vratila na nivo kao prošle godine. Cene se kod nas do sada nisu bitnije menjale, ali je na evropskom tržištu primećen rast cena polovnjaka, pa očekujemo da će se to dogoditi i kod nas – ocenio je za Potrošač Kurira Branislav Grković, menadžer sajta specijalizovanog za prodaju polovnih automobila.

Srbija najviše vozila uvozi iz Nemačke, a zatim Francuske, Švajcarske, Italije i Češke, tako da su najprodavaniji polovni automobili marke „folksvagen“, „fijat“, „audi“, BMW, „škoda“, „dačija“, „opel“ i „pežo“…

Izvor: kurir.rs