Vozačima naplaćuju 3.000 dinara mesečno za dojave o patrolama: Zarade milione, ali njihove usluge mogu biti pogubne

Kada su radovi u više od 180 ulica u Beogradu, naravno da su od pomoći informacije o tome kako izbeći gužve. Masa vozača su članovi vajber grupa u kojima se razmenjuju informacije o dešavanjima na putu. Razmenjuju se i informacije o tome gde su radarske kontrole. Postavlja se pitanje da li je to po zakonu i da li su zbog toga vozači disciplinovaniji?

Moderne tehnologije omogućile su vozačima da ne samo preko obaveštenja koja emituju pojedine radio-stanice već i preko aplikacija saznaju raspored nadzornih kamera, radara i saobraćajnih patrola.

„Aplikaciju koja na teritoriji Srbije pokazuje gde se trenutno nalaze policijske patrole preuzelo je preko pola miliona korisnika. S obzirom na to da je godišnja pretplata 3.000 dinara, vrlo lako dolazimo do toga da ta aplikacija za jednu godinu zaradi više od 12 miliona evra. U pojedinim aplikacijama moguće je uneti informacije o onome što se trenutno dešava, na primer gde je gužva, rupa na putu ili na kom sporednom putu se nalazi policijski auto“, objasnio je Damir Okanović iz Komiteta za saobraćaj.

Vajber grupe sa brojnim članovima neprestano razmenjuju poruke o kontroli saobraćaja. Ako vozači smanjuju brzinu zato što znaju da su policija, radar ili kamere u blizini, te aplikacije mogu biti korisne. Međutim, problem je to što i oni koji ne poštuju propise na taj način saznaju kako da izbegnu kontrolu.

„Problem je što neko ko popije više nego što bi trebalo, kada donose odluku da li će ipak da sedne za volan ili će možda da uzme taksi ili neki drugi servis, prosto vidi na aplikaciji gde se nalaze policijske patrole i onda donese odluku da nekim putem gde policijskih patrola nema dođe od tačke A do tačke B“, objašnjava Okanović.

Nekee evropske zemlje zabranile su korišćenje ovih aplikacija, ali to kod nas nije nezakonito. I policija ima praksu da objavi na kojim putevima će se kontrolisati saobraćaj.

Izvor: kurir.rs